Працівники ОПЗ протестують проти припинення виробництва аміаку та карбаміду

Фото

Близько пів тисячі працівників Одеського припортового заводу взяли участь у мітингу протесту з приводу припинення випуску аміаку та карбаміду на цьому підприємстві.

Про це повідомив кореспонденту Укрінформу заступник голови заводської профспілки Віталій Розмериця.

«18 вересня зупинено виробничі потужності – виробництво карбаміду та аміаку, і з цього часу основні цехи перебувають у стадії капітального ремонту. Працює лише комплекс з перевантаження аміаку. Ми хочемо безпосередньо звернутися до Президента України, щоб він звернув увагу на те, що завод стоїть, і якихось реальних термінів запуску ми поки не бачимо», - заявив Розмериця.

За його словами, заводчани розраховували, що зупинені 18 вересня виробничі агрегати запустять, як обіцяли керівники ОПЗ, з 1 листопада. Однак договір з компанією, яка виграла тендер на постачання сировини, не підписаний. І працівники підприємства бояться повторення багатомісячного простою, як було у 2018-2019 роках, коли багато фахівців поїхали на роботу за кордон, а в інших були проблеми з зарплатами.

Голова профкому цеху з виробництва карбаміду Ілля Юрченко додав, що в разі простою заводу протягом зимових місяців навесні частина заводчан знову перейдуть працювати на інші підприємства.

Учасники акції протесту підписали звернення до Президента України, в якому просять «втрутитися у ситуацію на АТ «Одеський припортовий завод» та сприяти відновленню роботи виробничих потужностей підприємства.

Варто зазначити, що сьогодні ж виконувач обов’язків директора ОПЗ Віталій Деркаченко мав зустріч з головою Одеської облдержадміністрації Сергієм Гриневецьким, під час якої обговорили нагальні питань діяльності заводу.

Як зазначає пресслужба ОДА, Деркаченко акцентував на відсутності «заборгованості з виплати зарплати співробітникам, чим забезпечено гарантію соціальних та трудових прав працівників. Наразі, під час зупинки виробництва мінеральних добрив, основний дохід заводу складає перевантаження аміаку, що надходить шляхом транспортування через аміакопровід».

Читайте також: Одеський припортовий завод зупинився

Зі свого боку Гриневецький наголосив, що робитиме все від нього залежне, аби не допустити повної зупинки флагмана хімічної промисловості, забезпечення ефективної підготовки до приватизації заводу як єдиного майнового комплексу і збереження 3 тисяч робочих місць на підприємстві.

ОДА вживає заходів для забезпечення стабільного функціонування заводу.

«Відновлення виробничого процесу в повному обсязі є важливим як для регіону, так і держави», - підсумував голова ОДА.

Як повідомлялося, наприкінці вересня сінгапурська компанія Dachex Shipping Pte. Ltd., яка була визнана переможцем відбіркового конкурсу на постачання давальницької сировини ОПЗ, відмовилася укладати договір з підприємством на постачання природного газу.

Дирекція компанії мотивувала це тим, що після підбиття підсумків конкурсу нібито з'ясувала, що не може отримати ліцензію на постачання газу, ідеться в офіційному листі компанії Dachex Shipping Pte. Ltd., скан якого оприлюднив перший заступник директора ОПЗ.

Фото:dumskaya.net