Вітренко назвав насмішкою намір Газпрому створити нового оператора Nord Stream 2

На тлі призупиненого процесу сертифікації компанії Nord Stream 2 AG, як оператора газопроводу «Північний потік-2», Газпром заявив про намір створити нову дочірню компанію, яка відповідатиме за трубопровід на території Німеччини.

Про це розповів голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Із гарних новин – сертифікація «Північного потоку-2» призупинена. Однак все не так однозначно. Газпром заявив німецькому регулятору про наміри створити дочірню компанію у Німеччині, яка буде начебто незалежним оператором трубопроводу «Північний потік-2», причому тільки тієї його частини, що розташована на території Німеччини», – розповів він.

За словами Вітренка, це є насмішкою над європейськими правилами, адже не відповідає законодавству щодо сертифікації газопроводів. А тому, на його думку, США потрібно накласти санкції на оператора «Північного потоку-2», про створення якого заявляє Газпром.

«Ми закликаємо уряд США накласти передбачені законодавством США санкції на оператора «Північного потоку-2», про створення якого заявляє Газпром. Ці нові санкції мають діяти принаймні доти, доки РФ не перестане використовувати газ як зброю та почне діяти у відповідності до європейських правил», - додав Вітренко.

Як повідомляв Укрінформ, Федеральне мережеве агентство Німеччини призупинило процес сертифікації компанії Nord Stream 2 AG як оператора російського газопроводу «Північний потік-2».

Російський газовий монополіст Газпром 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Газопровід побудований з Росії до Німеччини в обхід України по дну Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром. Зараз газопровід очікує сертифікації з боку німецького регулятора.