Нафта дешевшає на тлі очікувань про продаж зі стратегічних запасів

Ціни на нафту знижуються в понеділок, 22 листопада, на тлі очікувань, що США, Китай та Японія почнуть продаж сировини зі стратегічних запасів (SPR), щоб опустити ціни на енергоносії та стримати інфляцію.

Як повідомляє Укрінформ, про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Вартість бареля січневої нафти Brent на 9:15 за Києвом становила $78,61 (-0,35%). Барель січневої нафти WTI торгувався за $75,81 (-0,1796%). Попередні торги за еталонами завершилися на рівні $78,89 та $75,94 відповідно.

Раніше повідомлялося, що американський президент Джо Байден розглядає можливість продажу нафти зі стратегічного резерву (Strategic Petroleum Reserve, SPR). Аналогічний крок готує Пекін.

Минулими вихідними японська газета Yomiuri повідомила, що Токіо може зробити спільну заяву із Вашингтоном щодо цього питання наступного тижня.

Законодавство Японії не дозволяє продаж нафти з резервів із метою зниження цін, проте, за даними газети, запаси як держави, так і приватного сектора перевищують мінімум, визначений законом. Джерела газети зазначають, що влада країни розглядає можливість продажу частини надлишкових резервів.

Комбінований випуск SPR може становити від 100 до 120 млн бар. або навіть більше, зазначається в аналітичній записці Citi від 19 листопада. За оцінками банку, цей обсяг включає від 45 до 60 млн бар. із США, близько 30 млн бар. із Китаю, 5 млн бар. з Індії та по 10 млн бар. - з Японії та Південної Кореї.

«У разі випуску (стратегічної нафти) в грудні та січні це може означати ослаблення ринків приблизно на 1,5-2,0 млн бар. за добу. Це відбудеться на тлі очікуваного припливу запасів на рівні 2,8 млн бар. за добу в грудні 2021 року та 0,5 млн бар. за добу в січні 2022 року без урахування вивільнення SPR», - зазначили в Citi.

Тим часом, запровадження нових карантинних обмежень у Європі показує, що темпи зростання глобального попиту на нафту можуть виявитися слабшими, ніж очікувалося, й це змушує деяких експертів сумніватися в тому, що Штати все ж таки вдадуться до продажу сировини із SPR.