«Гарантований покупець» заявляє про загрозу блокування роботи через позови Енергоатома

Державне підприємство "Гарантований покупець" заявляє, що через судові позови НАЕК "Енергоатом" робота компанії може бути заблокована.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє держпідприємство.

"Попри те, що "Гарантованим покупцем" було вжито всіх залежних від нього заходів стосовно належного виконання грошових зобов’язань та погашено більшу частину заборгованості за електричну енергію розрахункових періодів 2020 року, НАЕК "Енергоатом" було ініційовано судові спори по стягненню коштів з "Гарантованого покупця". 22 листопада Північний апеляційний господарський суд ухвалив рішення на користь НАЕК "Енергоатом" у справі, де предметом позову є стягнення суми понад 4 млрд грн", - йдеться у повідомленні.

У "Гарантованому покупцю" заявили, що такі дії ставлять під загрозу виконання спеціальних обов’язків із забезпечення доступності електричної енергії для населення. Згідно із повідомленням підприємства, у випадку примусового виконання рішення суду з Гарантованого покупця можуть бути списані кошти, призначені для сплати постачальникам універсальних послуг в рамках ПСО для населення.

Крім того, на виконання рішення суду можуть бути списані цільові кошти, призначені для розрахунків з виробниками електричної енергії за "зеленим" тарифом.

Зазначається, що 22 листопада в.о. директора ДП "Гарантований покупець" Вадим Улида звернувся до т.в.о президента "Енергоатома" Петра Котіна з пропозицією проведення переговорів з метою врегулювання спірних питань між компаніями. У "Гарантованому покупцю" закликали "Енергоатом" до мирного врегулювання питань, пов’язаних з оплатою електричної енергії, відпущеної для потреб населення у 2020 році.

Як повідомлялося, станом на 19 листопада поточного року ДП «Гарантований покупець» направило 16,3 мільярдів гривень на погашення боргу перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ).

«Гарантований покупець» є посередником між виробниками електроенергії з відновлюваних джерел та покупцями такої електроенергії, також держпідприємство купує електроенергію для потреб населення.