Шевченко назвав пріоритети НБУ в межах співпраці з МВФ

Національний банк у межах співпраці з Міжнародним валютним фондом і надалі продовжуватиме фокусуватися на важливих для України напрямах.

Як передає Укрінформ, про це написав голова Нацбанку Кирило Шевченко у Фейсбуці.

Рада директорів МВФ затвердила перший перегляд програми stand-by з Україною й підтримала рішення про продовження програми до червня 2022 року.

"Надалі у межах співпраці продовжуємо фокусуватися на важливих для України напрямах. Це посилення незалежності Національного банку шляхом подальшого вдосконалення системи корпоративного управління, проведення монетарної політики, спрямованої на повернення інфляції до цілі 5%, дотримання режиму плаваючого обмінного курсу, продовження поступової валютної лібералізації й зміцнення потужності банківського пруденційного нагляду для збереження високоліквідної та капіталізованої банківської системи", - написав Шевченко.

Нацбанк також продовжить роботу над зниженням рівня непрацюючих кредитів у банківській системі та в державних банках зокрема та реалізуємо ініціативи із запровадження нових вимог щодо капіталу й ліквідності банків. Регулятор братиме активну участь у роботі, спрямованій на повернення активів від колишніх власників та пов'язаних осіб збанкрутілих банків. Вона є вкрай важливою для зменшення вартості банкрутств банків для платників податків.

"Ще одним важливим напрямом роботи є посилення регулювання небанківського фінансового сектору. Для цього вже підготовлене нове законодавство про фінансові послуги та фінансові компанії (№ 5065), про кредитні спілки (№ 5125) та про страхування (№ 5315). Два перших законопроєкти вже пройшли перше читання у Верховній Раді, останній – минулого тижня був підтриманий у другому читанні. Ми також плануємо розширити охоплення централізованого кредитного реєстру на небанківські фінансові установи відповідно до закону про фінансові послуги", - зауважив Шевченко.

Як повідомляв Укрінформ, Виконавча рада МВФ на засіданні щодо перегляду поточної програми Stand-by для України ухвалила рішення про її продовження та виділення траншу в розмірі близько $700 мільйонів.