Нафта дорожчає, побоювання про вплив штаму Омікрон на світовий попит послабилися

Ціни на нафту підвищилися у вівторок, 7 грудня, оскільки побоювання про вплив штаму COVID-Omicron на світовий попит послабилися, а переговори про ядерну програму Ірану наштовхнулися на перешкоди, що затримує повернення поставок іранської нафти.

Як повідомляє Укрінформ, про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Вартість барелю лютневої нафти Brent на 9:15 за Києвом становила $74,22 (+1,56%). Барель січневої нафти WTI торгувався за $70,77 (+1,84%). Попередні торги за стандартами завершилися на рівні $73,08 і $69,49 відповідно.

Минулого тижня ціни на нафту обвалилися через побоювання, що вакцини можуть бути менш ефективними проти нового штаму коронавірусу. Це викликало побоювання, що для стримування вірусу будуть запроваджені повторні обмеження і що зростання світової економіки та попит на нафту сповільняться.

Проте офіційний представник сфери охорони здоров'я ПАР повідомив у вихідні, що у пацієнтів зі штамом Omicron спостерігалися лише легкі симптоми. Головний інфекціоніст США Ентоні Фаучі також сказав в інтерв'ю CNN, що поки що несхоже, що Omicron викликає тяжкий перебіг COVID.

"Це знижує ймовірність найгіршого сценарію, за яким нафтові ринки визначали ціни за останні кілька тижнів", - йдеться в аналітичній записці австралійської фінансової групи ANZ.

Відстрочка у відновленні поставок іранської нафти також надала підтримку цінам. Непрямі переговори США та Ірану щодо ядерної програми застопорилися. У понеділок Німеччина закликала Іран подати реалістичні пропозиції на переговорах про ядерну програму.

«Хоча переговори ще можуть увінчатися успіхом, ринкам, можливо, доведеться розглянути можливість тривалішого відстрочення експорту іранської нафти. Це позитивно для цін на нафту та підтримує плани ОПЕК+ зі збільшення видобутку нафти до 2022 р.», - сказав аналітик Commonwealth Bank of Australia Вівек Дхара.