На скільки за рік подорожчав новорічний стіл

Дослідження

Вартість новорічного столу для української сім’ї з чотирьох осіб у середньому по Україні зросте порівняно з минулорічною на 8,1% - до 1 844,74 грн.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» (ІАЕ), про це повідомив директор Інституту Юрій Лупенко.

Лупенко зазначив, що для оцінки було взято новорічне меню з традиційними для святкового столу страв: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої.

За розрахунками науковців ІАЕ, салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 198,54 грн. Це на 24,6% більше, ніж при святкуванні Нового 2021 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса – 100 грн за 0,5 кг (зростання цін до 43% залежно від виробника), 0,5 кг зеленого горошку – 35,00 грн (+8%), 6 яєць – 19,80 грн (+37%), 200 г солоних огірків – 17,22 грн (+ 4 %) та 180 г майонезу – 13,50 грн (+8 % залежно від марки). Ще у 13,02 грн обійдуться 2 морквини (380 г), 5 картоплин (840 г) та 2 цибулини (230 г). Якщо станом на кінець 2021 року ціна на моркву і картоплю зменшилася проти минулорічної на 5,6% і 10% відповідно, то на цибулю - зросла на 39%.

За підрахунками економістів, на рівні минулого року коштуватиме салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг продуктів) – 121,57 грн. Левову частку його вартості становитиме філе оселедця – 100 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 13,50 грн, 1 морквина (190 г) – 1,71 грн, 1 буряк (250 г) – 2,27 грн, 1 цибулина (170 г) – 1,66 грн, 2 картоплини (280 г) – 2,43 грн.

Також на 10-26 % зросли витрати на м’ясні продукти. Півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме 98,50 грн (+10,1 % проти цін 2020 року), підчеревини копченої – 110 грн (+10%), биток зі свинини свіжий – 115 грн (+4,5%). М’ясо птиці (тушки) станом на кінець 2021 року залишається найдешевшим серед видів м’яса, тоді як куряче філе майже зрівнялося за ціною зі свининою. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити в середньому 120 грн. Загалом вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі сягне 443,50 грн.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) – 75 грн і пачка масла вершкового (200 г) – 50 грн. Молочні продукти цього року подорожчали на 14-30%.

Вартість овочів на новорічному столі становитиме в середньому 185,38 грн. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 17,38 грн, гриби (1 кг) – 55 грн, перець солодкий (0,5 кг) – 52,50 грн, огірки свіжі (0,5 кг) – 22,50 грн, помідори свіжі (1 кг) – 38,00 грн.

Фрукти на святковому столі обійдуться у 105,80 грн. За 2 кг мандаринів заплатимо 70 грн, 1 кг бананів обійдеться в середньому в 26 грн, 1 лимон (200 г) – 9,80 грн.

Батон білого хліба (1 кг) коштуватиме 24,95 грн. Шоколадні цукерки – 170 грн за 1 кг.

Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 109 грн. У півтора раза більше – 180 грн – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку «Шабо» 5-річної витримки.

Безалкогольні напої обійдуться у 81,00 грн. За 2 л соку «Садочок» доведеться заплатити 40,00 грн, за воду «Моршинська» (1,5 л) – 13,00 грн, за солодку воду «Живчик» (2 л) – 28 грн.

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 480 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 260 грн, а 200 г червоної риби – у 220 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2 324,74 грн, зауважив науковець.

Вартість бюджетного варіанту новорічного столу у Києві сягне 2 123,59 грн, що на 10,8% більше від вартості новорічного столу рік тому. Стіл з делікатесами обійдеться мешканцям столиці у 2 673,59 грн, підсумував Лупенко.

Розрахунок вартості новорічного столу зроблено ННЦ ІАЕ на основі даних Держстату та моніторингу роздрібних цін на міських ринках та у супермаркетах в середньому по регіонах станом на 1 грудня 2021 року.