Стартував випробувальний пуск третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС

Фото

На Южно-Українській АЕС 22 грудня стартував випробувальний пуск нового третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогоднішня подія без перебільшення є історичною. Адже це, по-перше, крок до енергетичної незалежності України. А ще - це крок до об'єднання ерегосистеми України з енергосистемою Європи», - сказав міністр енергетики Герман Галущенко.

Фахівці стверджують, що після пуску третього гідроагрегату потужність Ташлицької ГАЕС у генераторному режимі сягне 480 МВт. Унікальність ТГАЕС та встановленого на ній обладнання - у можливості маневрувати, покриваючи пікові навантаження у південно-західній частині об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України, а також забезпечувати надійний базисний режим роботи Южно-Української АЕС.

Гідроагрегати ТГАЕС запроєктовані для роботи у 4-ох режимах: турбінному, насосному, синхронного компенсатора з насосним обертанням і синхронного компенсатора з турбінним обертанням.

Уночі, використовуючи надлишкову електроенергію гідроагрегати закачують воду у верхню водойму. Натомість у години пік вона скидається вниз, додаючи кіловатів у мережу. Таким чином, існує можливість оперативного реагування у будь-який час доби, зокрема, у разі аварії, обриву ЛЕП та ін.

Для сполучення верхньої та нижньої (Олександрівське водосховище) водойм ТГАЕС у граніті збудовано тунелі діаметром 7 м і довжиною 310 м. Об'єм води, який використовується, становить 3,01 млн кубічних метрів.

Ташлицька ГАЕС, будівництво якої розпочалося ще у 1981 році, призначена для покриття пікових навантажень та заповнення нічних провалів, забезпечення аварійного та частотного резервів Об’єднаної енергетичної системи України.