Україна торік збільшила експорт агропродукції до ЄС на 33%
У 2021 році експорт української агропродовольчої продукції до країн Європейського Союзу у грошовому вимірі збільшився на 33% порівняно із 2020 роком і сягнув 8,3 млрд дол.
Як передає Укрінформ, про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).
Зазначається, що частково таке зростання зумовлене збільшенням вартості більшості категорій товарів на світовому ринку, частково – збільшенням відвантажень. При цьому, Україна закрила 9 квот на безмитний експорт до ЄС на такі позиції як мед, крупи і борошно, крохмаль, оброблений крохмаль, оброблені томати, виноградний і яблучний соки, яйця, м'ясо птиці (частини), оброблена продукція із зернових.
«Якщо порівнювати з 2020 роком, то змінилася ситуація з використанням квот по поставкам в ЄС цукру та кукурудзи, а точніше з їх неповним використанням. Щодо цукру, то квота в 2021 році була використана на 87% через дефіцит на внутрішньому українському ринку даного виду продукту. В той же час, квота на кукурудзу була «закрита» лише на 5% через підвищений попит на цей вид зернових в 2021 році та наявності більш привабливих експортних каналів для українських аграріїв», - розповіла аналітик УКАБ Світлана Литвин.
В УКАБ зауважують, що частина квот користується підвищеним попитом і використовується дуже швидко. Зокрема, це стосується меду, річна квота на який знову закрита в перших числах січня 2022 року, як і в минулому році. Окрім меду, станом на 18 січня 2022 року повністю використана квартальна квота на м’ясо птиці (частини) та яйця курячі.
Як повідомляв Укрінформ, згідно із даними УКАБ, експорт української сільськогосподарської продукції до країн Європейського Союзу у 2020 році зменшився на 10,8% порівняно із 2019 роком. При цьому, Україна закрила 11 квот на безмитний експорт до ЄС по таких групах товарів як мед, цукор, крупи і борошно, оброблений крохмаль, оброблені томати, виноградний і яблучний соки, яйця, кукурудза, м'ясо птиці, оброблена продукція із зернових та крохмаль.