Операторам мобільного зв’язку спростили процедуру отримання землі

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №5811 "Про внесення зміни до розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо спрощення розміщення технічних засобів електронних комунікацій".

Як передає кореспондент Укрінформу, документ підтримало 308 народних депутатів.

Законом передбачено встановлення до 1 січня 2026 року спрощеної процедури надання в користування земельних ділянок площею до 0,05 га для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування базових станцій мобільного зв’язку, інших технічних засобів на землях державної або комунальної власності, розташованих в межах/за межами сіл і селищ.

Спрощення не поширюватиметься на випадки надання ділянок за рахунок особливо цінних земель, які визначено частиною першою статті 150 Земельного кодексу, зокрема земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення і земель історико-культурного призначення.

Читайте також: Київстар забезпечив доступ до 4G для понад 90% населення України

Також зміни не стосуються категорії земель оздоровчого призначення, рекреаційного призначення, лісогосподарського призначення, та земель у межах зелених зон населених пунктів, внутрішньоквартальних територій (територій міжрайонного озеленення, елементів благоустрою, спортивних майданчиків, майданчиків відпочинку та соціального обслуговування населення). Закон забороняє зміни цільового призначення наданих в користування земельних ділянок.

Автори закону впевнені, що спрощення відповідної процедури сприятиме подальшому розгортанню мережі 4G, впровадженню технології 5G та більш швидкому покриттю території України мобільним широкосмуговим доступом до Інтернету.