Україна відновила експорт свинини та яловичини через порти Румунії
Україна узгодила умови здійснення транзиту через ЄС м’яса свинини та яловичини, а також м’ясних продуктів.
Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України, передає Укрінформ.
«За результатами перемовин з Європейською Комісією та країнами-членами ЄС було оновлено умови ввезення та транзиту українських товарів через територію ЄС. Зокрема досягнуто домовленості щодо транзиту української продукції за допомогою поромного сполучення через румунський пункт пропуску Ісачеа-Орлівка», — йдеться в повідомленні.
Зазначається що сторони узгодили здійснення транзиту м’яса свинини та яловичини, а також м’ясних продуктів та композитних продуктів з цих видів м’яса, оброблених відповідно до категорій обробок B-F (відповідно до п. 1 додатку XXVI до Регламенту (ЄС) № 2020/429).
У міністерстві наголошують, що транзит дозволено тільки через порти Румунії в якості виключення на час дії воєнного стану і деблокади українських портів.
При цьому вантажі мають відповідати таким вимогам:
- супроводжуватися міжнародним ветеринарним сертифікатом, який вимагається країною-імпортером (країною-призначення);
- транспортуватися у закритих контейнерах з потужностей походження до країни-імпортера (країни-призначення);
- оператор ринку має завчасно повідомляти відповідний прикордонний пункт контролю про ввезення таких вантажів шляхом заповнення першої Частини 1 загального документа здоров’я для ввезення (CHED-P) через інформаційну систему ЄС – TRACES NT;
- ввозитися та вивозитися з території ЄС через схвалені прикордонні пункти контролю.
Як повідомлялося, в квітні Україна зняла введену в березні заборону на експорт живої великої рогатої худоби, яловичини та субпродуктів. Нульові квоти були змінені на ліцензування експорту цих товарів. Також повідомлялося, що експорт продукції, дефіцит якої можливий в Україні, на час дії воєнного стану буде обмежено.