Міністр економіки ФРН розцінює дії Газпрому як шантаж

Міністр економіки ФРН Роберт Габек розцінює як шантаж скорочення росією прокачування газу через трубопровід «Північний потік-1».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Габека, нині через «Північний потік» надходить лише 40% палива від можливого обсягу.

«Нинішні повідомлення чітко показують, що виправдання російської сторони є просто надуманими. Очевидно, що це стратегія збурення та підвищення цін», - заявив міністр.

Він також зауважив, що ситуація серйозна, але не критична. За словами Габека, безпека поставок гарантована, адже потрібні обсяги газу можуть бути закуплені на ринку, хоча й за високими цінами.

Водночас політик закликав співгромадян заощаджувати енергію. «Тепер настав час зробити це. Кожна кіловат-година допоможе», - заявив міністр.

На його переконання, останні дні чітко показали, як важливо позбутися енергетичної залежності від росії. Розширення використання відновлюваних джерел енергії є питанням національної та європейської безпеки, зауважив Габек.

Експерти припускають, що скорочення постачання газу може бути реакцією на візит до Києва канцлера ФРН Олафа Шольца, президента Франції Еммануеля Макрона та прем’єр-міністра Італії Маріо Драгі.

Читайте також: Німеччина остаточно бере Gazprom Germania під опіку

Як повідомлялося, 14 червня Газпром заявив, що знизить прокачування газу газопроводом «Північний потік-1» на 40% — з планових 167 млн до 100 мільйонів кубометрів на добу. Компанія вказала, зокрема, на затримки з поверненням з ремонту обладнання для компресорної станції «Портова» у Виборзі. 15 червня Газпром повідомив, що через проблеми на «Портовій» знизить прокачування газу до 67 мільйонів кубометрів на добу (тобто 60% від планового показника).