Україна виробила на 30% більше цукру
У 2021/2022 маркетинговому році (МР, розпочався 1 вересня) станом на сьогодні Україна вже виготовила 1 450 тисяч тонн цукру, що становить 130,5% виробництва минулого МР.
Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.
Зазначається, що у нинішньому 2021/2022 маркетинговому році (1 вересня 2021 року – 31 серпня 2022 року) вже станом на сьогодні вироблено 1 450 тисяч тонн цукру, або 130,5 % виробництва минулого МР. Працювали 33 цукрові заводи.
«Відповідно до балансу попиту і пропозиції цукру, перехідні залишки на початок 2021/2022 маркетингового року оцінюються у 332 тис. тонн, що відповідає тримісячній потребі внутрішнього ринку (оптимальним запасом є двомісячна потреба)», - йдеться в повідомленні.
У міністерстві уточнили, що пропозиція цукру в цьому маркетинговому році становить 1,8 млн тонн.
Цього цілком достатньо для забезпечення внутрішнього ринку, обсяг якого оцінюється у межах 1,210 млн тонн (з розрахунку споживання 28,9 кг/рік на одну особу) та створення експортного потенціалу в обсязі 120 тис. тонн (із яких 70 тис. тонн цукру і 50 тис. тонн цукровмісних продуктів).
Також буде сформовано істотні запаси на початок 2022/2023 МР в обсязі 470 тис. тонн, що відповідає майже п’ятимісячному обсягу внутрішнього споживання.
Як повідомлялось, за даними Мінагрополітики, в Україні всіма категоріями господарств у 2022 році посіяно 180,6 тис. га цукрових буряків.