Українці цьогоріч витратять на новорічні страви близько 2879 гривень

Дослідження

У 2023 році новорічне меню зі страв, які є традиційними для родини із чотирьох осіб коштуватиме близько 2879,15 грн - це на 8,4 % дорожче, ніж торік.

Про це розповів директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу інституту.

 Розрахунки науковців Інституту аграрної економіки свідчать, що цьогоріч салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 285,46 грн. Це на 1,3 % більше, ніж при святкуванні Нового 2023 року. Найдорожчими інгредієнтами страви в цьому році стали: ковбаса – 127 грн за 0,5 кг (зростання цін на 10% в залежності від виробника), солоні огірки – 38 грн за 200 г (+9,2 %), 180 г майонезу – 22,90 грн (+6,9 % в залежності від марки).

Читайте також: Укрзалізниця призначила додаткові поїзди на різдвяно-новорічні свята

На картоплю ціна в цьому році зросла порівняно з минулим роком на 75,9 %, але за 5 шт. (840 г) потрібно буде заплатити 11,68 грн. Ціна зеленого горошку залишилася на рівні минулого року – 45 грн за 0,5 кг. На решту складових салату ціни знизилися: 6 шт. яєць коштують 34,56 грн (зменшення ціни на 22,2 %), 2 морквини (380 г) – 3,33 грн (на 55,3 %), 2 цибулини (230 г) – 2,99 грн (на 54,4 %).

Внаслідок зменшення цін на цибулю, моркву і буряк (-4,8 %) салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг продуктів) коштуватиме на 1,2 % дешевше рівня минулого року – 133,08 грн. Левову частку його вартості складе філе оселедця – 100 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 22,90 грн, 2 картоплини (280 г) – 3,89 грн, 1 буряк (250 г) – 2,48 грн, 1 цибулина (170 г) – 2,14 грн, 1 морквина (190 г) – 1,67 грн.

Витрати на м’ясні продукти зросли на 7,4 %. Пів кіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме 270 грн (на 8 % більше проти цін 2023 року), підчеревини копченої – 247 грн (+4,2 %), биток зі свинини свіжий – 260 грн (+4 %). М’ясо птиці станом на кінець 2023 року залишається найдешевшим поміж видів м'яса. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 159 грн (зростання ціни на 18,3 %). Загалом, вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 936 грн.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) – у 116,66 грн, а пачка масла вершкового (200 г) – у 72,04 грн. Молочні продукти в цьому році додали в ціні 2,2-10,2 %.

Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 328,99 грн – на 29 % більше вартості минулого року. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 27,80 грн, гриби (1 кг) – 120 грн (+54 %), перець солодкий (0,5 кг) – 67,19 грн (+12,9 %), огірки свіжі (0,5 кг) – 46 грн (+32,4 %), помідори свіжі (1 кг) – 68 грн (+1,5 %).

Фрукти на святковому столі обійдуться у 170,20 грн (зростання вартості на 0,8 %). За 2 кг мандаринів заплатимо 100 грн, 1 кг бананів обійдеться, в середньому, 59 грн, 1 лимон (200 г) – 11,20 грн.

Читайте також: Чекаємо на диво: 12 книжок, які наблизять святковий настрій

Батон білого хліба коштуватиме 28 грн (+8,5 %). Шоколадні цукерки – в середньому 200 грн за 1 кг (+8,1 %).

Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 179 грн. Трохи більше – 210 грн – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) бренді «Шабо» 5-річної витримки. Зростання цін, відповідно, на 27,9 % і 0,5 %.

Безалкогольні напої обійдуться у 119,72 грн. За 2 л соку «Садочок» доведеться заплатити 59,60 грн, за воду «Моршинська» (1,5 л) – 20,32 грн, за солодку воду «Живчик» (2 л) – 39,80 грн. Солодкі напої зросли в ціні, відповідно, на 19,2 і 17,8 %.

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити ще близько 525 грн. В залежності від виробника баночка червоної ікри (120 г) обійдеться в середньому у 280 грн, а 200 г червоної риби – у 245 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами складе 3404,15 грн.

Вартість бюджетного варіанту новорічного столу для мешканців Києва складе 3229 грн, що на 10,1% більше вартості новорічного столу 2023 року. Стіл з делікатесами обійдеться мешканцям столиці у 3819 грн.

Лупенко зауважив, що у цьому році, як і в минулому, зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій – суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки і українських сімей, скороченням виробництва, дефіциту та здорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть і найближчих планах. Особливо це відчутно в зонах бойових дій, тимчасової окупації, великого скупчення переселенців. А відтак, більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів.

Читайте також: На ВДНГ із 9 грудня розпочне роботу «Зимова Країна»

Як повідомляв Укрінформ, згідно з розрахунками Інституту аграрної економіки у 2022 році вартість меню на новорічний стіл в Україні становила близько 2655,17 грн - це на 43,9% дорожче, ніж торік.