Українська родина витратить на різдвяні страви в середньому 970 гривень
У 2023 році різдвяне меню із 12 традиційних для української середньостатистичної родини різдвяних страв коштуватиме близько 969,74 грн.
Про це розповів директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу інституту.
Він зазначив, що науковці інституту розрахували вартість традиційного меню, яке складається з куті, узвару, смаженої риби, вінегрету, вареників (з картоплею, капустою, вишнями), тушкованої капусти, борщу пісного з квасолею, смаженої картоплі та солоних і свіжих овочів.
За розрахунками інституту, пшенична кутя (950 г продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 103,71 грн. Найдорожчими інгредієнтами страви цьогоріч стали: мак - 43 грн за 200 г і волоські чищені горіхи - 24 грн та родзинки - 17,5 грн за 100 г відповідно. Основна складова куті - крупа пшенична з твердої пшениці - коштує 9,6 грн за 400 г. Мед коштує 8 грн за 100 г, 50 г цукру - 1,61 грн.
Традиційний узвар готується із сушених яблук, груш і чорносливу. Готові набори цих фруктів для узвару коштують у супермаркетах 66 грн (600 г на 2 л води).
Найдорожчою стравою в цьому році буде смажена риба (336,69 грн). Вартість 2 кг живого коропа становить 331,9 грн та ще 200 г борошна - 4,79 грн.
Другою за вартістю стравою буде борщ пісний із квасолею. За 2,535 кг продуктів (на 2 л води) треба буде віддати 82,83 грн. Найдорожчою складовою тут є квасоля біла суха (300 г) - 42,75 грн. Картопля (362 г) коштує 5,04 грн, капуста (300 г) - 3,4 грн, цибуля (100 г) - 1,44 грн, морква (400 г) - 4,34 грн, буряк (800 г) - 7,92 грн. Ще 70-75 г помідорів - 5,6 грн і томатна паста - 1,67 грн. Цукор коштує 1,61 грн за 50 г, олія - 5,64 грн за 80 г, за смаком: перець чорний (1,02 грн), лавровий лист (2,4 грн) або зелень.
Салат «Вінегрет» (1,58 кг продуктів) коштуватиме 34,19 грн. Найдорожчими складовими будуть бочкові солоні огірки - 14 грн за 200 г. Картопля (600 г) коштує 8,4 грн, буряк (400 г) - 3,96 грн, морква (378 г) - 4,1 грн. Заправка олією коштує 3,53 грн за 50 г, сіль та перець за смаком - 0,20 грн.
Вареники з картоплею (1,51 кг продуктів) коштуватимуть 26,17 грн, у тому числі картопля (1 кг) - 14 грн, борошно (500 г) - 11,97 грн, сіль (10 г) - 0,20 грн. Вареники з капустою (1,481 кг продуктів) вартують 26,81 грн, зокрема сира капуста коштує 6,78 грн за 600 г, морква (189 г) і цибуля (132 г) - 2,17 грн і 2,16 грн відповідно.
Вареники з вишнею роблять із пісного тіста і морожених вишень. Левову частку вартості таких вареників займають вишні - 35,10 грн за 300 г. Загалом, вартість таких вареників становитиме 47,27 грн (за 810 г продуктів).
Тушкована капуста (2,229 кг продуктів) обійдеться у 65,26 грн. Найдорожчими тут є гриби печериці (300 г) - 37,29 грн. Вартість овочів становитиме 22,13 грн: 1 кг капусти - 11,32 грн, 189 г моркви - 2,17, 660 г цибулі - 8,64 грн. Сіль і перець за смаком - 0,20 грн та олія для заправки (80 г) - 5,64 грн.
Цьогоріч для приготування смаженої картоплі потрібно буде витратити 16,81 грн. Ціна 0,5 кг квашеної капусти становить 50 грн. Солоні бочкові огірки коштують 28 грн за 400 г. Пів кілограма свіжих огірків та помідорів коштують 46 грн та 40 грн відповідно.
Лупенко зауважив, що, з огляду на зростаючу динаміку цін на продукти харчування, вартість різдвяного столу 2023 року буде дещо вищою за торішню внаслідок проблем, пов’язаних із російською агресією. Однак в нинішньому році це зростання значно менше - в межах 8-10%.
Як повідомляв Укрінформ, згідно із розрахунками інституту, у 2023 році новорічне меню зі страв, які є традиційними для української родини із 4 осіб, коштуватиме близько 2879,15 грн - це на 8,4 % дорожче, ніж торік.