Нові санкції США загрожують продажам російської нафти до Індії

Нові санкції США щодо РФ загрожують знизити обсяги продажу російської нафти до Індії - наразі найбільшого покупця російської морської нафти.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

Джерела поінформували, що індійські нафтопереробники стурбовані останніми санкціями, які створять «проблеми» з отриманням суден для транспортування російської нафти та можуть спричинити підняття фрахтових ставок.

Це може звузити дисконт на нафту, що купується у трейдерів та російських компаній на умовах поставки.

Також РФ, можливо, доведеться проводити ще більші обсяги через трейдерів, щоб захиститись від ризику подальших санкцій, що посилює невизначеність, повідомили джерела Reuters у галузі.

Індія рідко купувала російську нафту до 2022 року через високі витрати на транспортування, але нафтопереробні заводи третьої за величиною країни-імпортера нафти у світі тепер є великими покупцями російської нафти, отримуючи вигоду від нижчих цін після того, як Європа заборонила імпорт російської нафти.

У 2023 році РФ стала найбільшим постачальником нафти до Індії. Ця країна імпортувала близько 1,66 млн барелів на день російської нафти у 2023 році порівняно з середнім показником 652 тисячі барелів на добу в 2022 році.

Джерела повідомили, що остаточні обсяги запланованих термінових угод залежать від умов оплати та знижок, які запропонує Москва.

За словами двох джерел, компанія "Роснефть" запропонувала знижку у розмірі 3-3,50 долара за барель до цін Дубая. За словами джерел, нафтопереробники вважають запропоновану знижку незначною з огляду на невизначеність, спричинену новими санкціями.

Джерело в індійському уряді заявило, що Індія продовжить купувати російську нафту лише в тому випадку, якщо вона продаватиметься за ціною, нижчою від граничної ціни на суднах, що не перебувають під санкціями.

Як повідомляв Укрінформ, РФ стикається з серйозними проблемами в торгівлі нафтою в Азії через недоліки розрахунків за неї у валюті, відмінній від долара США, і рішення цих проблем наразі не видно.