Українці придбали облігацій внутрішньої державної позики вже на ₴60 мільярдів - Пишний

Станом на кінець квітня українці придбали ОВДП на понад 60 млрд грн, втричі більше, ніж було до війни, що свідчить про збереження довіри до гривні.

Про це в ефірі каналу «Ми – Україна» повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний, передає Укрінформ.

«Вклади населення в облігації внутрішньої державної позики станом на кінець квітня вдвічі більші, ніж були на початку 2023 року, і втричі більші, ніж було до війни. Сьогодні населення розмістило в облігаціях внутрішньої державної позики понад 60 млрд грн», - сказав Пишний.

Він зауважив, що це є певним індикатором збереження довіри до гривні в країні.

Крім того, депозити в українських банках в національній валюті зросли майже на третину, а 97% цього приросту припадає на строкові депозити терміном від 3-х місяців.

Читайте також: Мінфін розмістив ОВДП на 7,2 мільярда гривень

«Це водночас ресурс, який українські банки можуть і повинні використати до того, щоб розвивати кредитування бізнесу. І ця тема зараз в особливому фокусі нацбанку. Ми розробляємо стратегію розвитку і відновлення кредитування, адже нам вдалося забезпечити курсову стійкість, макрофінансову стабільність, достатній рівень капіталу, операційну прибутковість банків, їх достатню ліквідність», - додав голова Нацбанку.

Як повідомлялося, Уряд України у січні-квітні 2024 року залучив від розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на аукціонах понад 155 млрд грн в еквіваленті; загалом упродовж воєнного стану залучили понад 973 млрд грн в еквіваленті.

Фото: Нацбанк