Допомога ЄБРР з лютого 2022 року сягнула майже €4 мільярдів - Мінфін

З початку повномасштабного вторгнення РФ допомога Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Україні сягнула майже 4 млрд євро.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

“ЄБРР є лідером у підтримці ініціатив з сприяння енергоефективності, підтримки ліквідності ключових підприємств державного сектору економіки, відбудови інфраструктури та забезпечення роботи приватного сектору. З початку повномасштабного вторгнення допомога банку сягнула майже 4 млрд євро. Завдяки мобілізованим ресурсам нам вдалося забезпечити фінансування критично важливих видатків у енергосекторі та стабільність роботи системи передачі електроенергії”, — зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Станом на травень 2024 року загальний обсяг спрямованого Україні фінансування ЄБРР за весь період співпраці становить понад 19,5 млрд євро. На стадії реалізації в державному секторі знаходиться 10 спільних проєктів загальним обсягом позик 2,1 млрд євро. У 2024 році в межах проєктів, що реалізуються, вибірка становить понад 150 млн євро.

У Мінфіні зазначають, що банк зробив вагомий внесок у забезпечення безперебійного проходження опалювальних сезонів 2022/2023, 2023/2024 років та підготовку до опалювального сезону 2024/2025 років. Зокрема, за діючими проєктами з підтримки ліквідності та стійкості ключових суб’єктів господарювання критично важливої інфраструктури, таких як НЕК «Укренерго», НАК «Нафтогаз України», АТ «Укрзалізниця» загальний обсяг виділеного фінансування становить до 1,3 млрд євро.

Читайте також: ЄБРР прогнозує зростання економіки України цьогоріч на 3%, а у 2025 році - на 6%

Як повідомлялося, Національний банк України та Європейський банк реконструкції та розвитку співпрацюватимуть для підтримки фінансової інклюзії та реінтеграції ветеранів війни в Україні.