Миколаївські аграрії нарощують виробництво овочів та налагоджують їх експорт
Миколаївські аграрії нарощують виробництво овочів, частину з яких планують реалізувати на експорт.
Про це кореспонденту Укрінформу розповів очільник одного з агропідприємств області, депутат обласної ради Юрій Кормишкін.
«У 2024 році ми збільшили площі для вирощування плодоовочевих культур до 2000 гектарів порівняно з торішніми 300 га. У 2022-2023 роках практично увесь обсяг продукції було спрямовано на вітчизняний ринок для стабілізації цін та забезпечення продовольчої безпеки країни. У цьому році ситуація значно краща, бо агровиробники розширили площі під овочівництво. Тому маємо на меті близько 30 відсотків урожаю експортувати у такі країни, як Румунія, Греція, Болгарія, Македонія та інші», - сказав Кормишкін.
За його словами, до повномасштабного вторгнення господарство мало приділяло увагу овочам. До того ж, частина їхніх земель у 2022 році була під окупацією. Але після звільнення почали розширювати площі, зважаючи на втрачені у цьому плані можливості Херсонщини.
Сьогодні вирощують великий спектр овочевої продукції: це і так званий «борщовий набір» (капуста, цибуля, морква, картопля, буряк), а ще кабачки, перець салатний, помідори, огірки, кукурудзу, баклажани, пекінську капусту, гарбузи, кавуни та дині.
Крім того, на базі тепличного господарства, окрім розсади, вирощують редиску, огірки та помідори. Спеціально підібрані сорти культур різних термінів дозрівання дозволяють реалізувати свіжу овочеву продукцію протягом усього агросезону. А завдяки фаховості агрономів, торік мали змогу в одному сезоні зібрати по два врожаї.
Зараз у господарстві мають вже гарні сходи моркви, цибулі, продовжує дозрівати картопля. Тимчасове травневе похолодання не вплинуло на рослини, вони мають гарну зав’язь та стабільний ріст. Тож тут розраховують на хороший урожай.
Овочі вирощують на поливних землях: для цього використовують як крапельне зрошення, так і дощувальні машини.
За інформацією департаменту агропромислового комплексу Миколаївської ОВА, у 2022 році виробництво овочів в області значно знизилося через бойові дії та окупацію частини території. Але аграрії поступово збільшують площі під ці культури і зараз ними зайнято понад 30 тисяч гектарів.
Як повідомляв Укрінформ, торік на Миколаївщині аграрії зібрали два врожаї овочів, які вперше в промислових масштабах виростили в межах експерименту по заміщенню виведених з експлуатації земель Херсонщини.
Фото: Pixabay