Шмигаль пояснив, чому вже кілька днів немає відключень світла

Відео

Наразі планові графіки відключень не застосовуються, оскільки дефіцит електроенергії покрили шляхом залучення сонячної генерації, а також виходу з ремонту двох енергоблоків АЕС.

Про це повідомив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час чергового засідання уряду.

"Стан української енергетики залишається в центрі нашої уваги. Завдяки сонячній генерації, а також виходу з ремонту двох енергоблоків атомних електростанцій вже кілька днів планові вимкнення споживачів не застосовуються. Але це не скасовує потребу системно заощаджувати електроенергію", - сказав він.

Читайте також: Експерти дали прогноз щодо дефіциту електроенергії влітку

За словами Прем'єра, Україна має технічні можливості для збільшення імпорту електроенергії з Європи до понад 2 гігават і проводить відповідні переговори з європейською стороною.

"Ще один елемент нашої енергетичної стійкості – це імпорт електроенергії з Європи. Наразі ми можемо імпортувати не більше 1,7 ГВт. Ведемо перемовини, аби збільшити обсяги до понад 2 ГВт. Маємо для цього всі технічні можливості", - сказав глава уряду.

Шмигаль зауважив, що за фіксації в системі значного дефіциту Укренерго буде змушене повернутися до графіків відключень. Він також додав, що "наслідки російського терору ще довго даватимуться в знаки".

Як повідомляв Укрінформ, в Україні станом на ранок 30 травня через бойові дії залишаються без світла споживачі у семи областях.

Фото: КМУ