Україна зможе використовувати відсотки із заморожених російських активів і на військові цілі - депутат

Україна зможе використовувати відсотки із заморожених російських активів в обсязі 50 мільярдів доларів на бюджетне фінансування, гуманітарні цілі та на військові потреби в тому числі.

Про це повідомив народний депутат, заступник голови фінансового комітету Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Назва цього плану буде «Extraordinary Revenue Acceleration Loans for Ukraine» або просто ERA. Ці гроші прийдуть не з одного джерела, а по різних програмах (тобто десь я так розумію це Світовий банк, десь ЄС, десь щось ще). Більш того, так як різні країни будуть залучати гроші і потім передавати їх Україні, то ціль (на що використати можна) такого траншу буде різна: десь на гуманітарні, десь економіка, десь на війну", - йдеться у повідомленні.

Зі слів Железняка, угода має бути затверджена більшістю членів ЄС, і далі всі кредитори, посередники (типу Світовий банк) та Україна мають підписати угоду про ERA. Ритмічність траншів буде залежати від того, як Україна зможе їх вибирати і самих потреб.

"Там поки половину мають залучити під себе ЄС, а США додасть все що буде ще потрібно", - зазначив Железняк.

Читайте також: Чіткий сигнал Путіну: Шольц про $50 мільярдів Україні від заморожених активів РФ

Він підкреслив, що важливо те, що Україна зможе використовувати гроші на військові потреби. А також бюджетне фінансування, гуманітарні цілі та реконструкцію.

Як повідомлялось, країни "Групи семи" до кінця 2024 року нададуть Україні ще 50 мільярдів за рахунок використання заморожених російських активів. Це американський кредит, але він може бути доповнений європейськими грошима або національними внесками.

Цей кредит Україні планується погашати за рахунок надходжень від заморожених російських активів у Європейському Союзі.