До €40 мільярдів інвестицій: в уряді розповіли про реалізацію частини програми Ukraine Facility

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури бере участь у впровадженні другого компонента Ukraine Facility — Ukraine Investment Framework, який передбачає залучення інвестицій на розвиток малих та середніх підприємств, відбудову та розвиток критичної інфраструктури.

Про це повідомила пресслужба міністерства, передає Укрінформ.

«Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури бере участь у впровадженні другого компоненту програми - Ukraine Investment Framework, який передбачає надання гарантій та грантів на суму 8 млрд євро. Очікується, що протягом наступних років реалізація цього компонента дозволить залучити в Україну до 40 млрд євро державних і приватних інвестицій», - зауважують у міністерстві.

Наголошується, що бюджетні гарантії від України можуть отримати міжнародні організації або їхні агентства, Європейський інвестиційний банк або Європейський інвестиційний фонд, органи публічного права, включаючи організації держав-членів ЄС, органи приватного права.

Читайте також: Україна та ЄС підписали кредитну угоду до Ukraine Facility

Залучені інвестиції будуть спрямовані на розвиток малих та середніх підприємств, відбудову та розвиток критичної інфраструктури, впровадження оновленої Державної стратегії регіонального розвитку, яка передбачає комплексне відновлення громад та посилення їх спроможності, реформування житлової політики та напрацювання Національної житлової стратегії.

Як повідомлялося, програма макрофінансової допомоги ЄС Ukraine Facility складається з 3 компонентів: перший - гранти та позики на виконання Плану відновлення України; другий - залучення приватних та державних інвестицій під бюджетні гарантії; третій компонент - технічна допомога для забезпечення проведення реформ, наближення українського законодавства до європейського.

Запуск інвестиційного компонента в межах Ukraine Facility - Ukraine Investment Framework - відбувся під час Міжнародної конференції з відновлення у Берліні. Європейська комісія підписала перші угоди з різними міжнародними фінансовими установами про фінансування та гарантії. Ці угоди включають 1 млрд євро кредитних гарантій і 400 млн євро змішаних гарантій для приватних компаній.