Україна направила вже понад 200 тисяч тонн агропродукції до 10 країн Африки та Азії

З моменту започаткування гуманітарної програми "Grain From Ukraine" восени 2022 року Україна направила 221 тисячу тонн сільськогосподарської продукції до 10 країн Африки та Азії.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

«Продовжуємо просувати інтереси України у світі через допомогу іншим. Одним з наших ключових інструментів є гуманітарна програма "Grain From Ukraine". Це дозволяє спрямувати частину українського продовольства до країн, де люди потребують їжі вже зараз. З моменту започаткування цієї ініціативи восени 2022 року, ми направили 221,41 тис. тонн сільськогосподарської продукції, включаючи 195 тисяч тонн пшениці, 22,265 тисячі тонн пшеничного борошна та 4,141 тис. тонн колотого гороху, до 10 країн Африки та Азії. Це допомогло забезпечити продовольчу безпеку для 8 мільйонів людей», - повідомив Єрмак.

Він зауважив, що частину українського продовольства викуповують держави-учасники проєкту. «Це win-win стратегія: наші міжнародні партнери підтримують українську економіку і одночасно покращують продовольчу ситуацію у світі», - відзначив керівник Офісу Президента.

За інформацією Єрмака, у першій половині 2024 року вже доставлено партії пшеничного борошна до Судану, пшениці до Нігерії, колотого гороху до Мавританії, Джибуті, Мозамбіку та Демократичної Республіки Конго. Наразі частина гуманітарних вантажів прямує до Малаві та інших держав-реципієнтів.

Читайте також: Зеленський: Україна разом із ООН опрацьовують нові маршрути для Grain from Ukraine

Крім того, Україна планує розширити програму на інші регіони світу. Вже обговорюються можливі поставки до Гаїті, Чаду, Камеруну, Танзанії, Джибуті та інших країн, повідомив Єрмак.

За його словами, українські дипломати активно просувають "Grain From Ukraine" на глобальному рівні через публічну та цифрову дипломатію, а також проєкт "Together We Rise" у Найробі (Кенія).

Як повідомляв Укрінформ, Україна відправляє 2453,26 тонни соняшникової олії за гуманітарною продовольчою ініціативою «Grain from Ukraine» до п'яти держав Африки - Демократична Республіка Конго, Мозамбік, Джибуті, Мавританія, Палестина.

Фото: АА