Зима щодо електроенергії буде важкою, але без блекауту - експерт

Експерт з енергетики, директор спецпроєктів у НТ центрі "Псіхея" Геннадій Рябцев вважає, що графіки вимкнень будуть до завершення війни, але найгірше, що може статися – збільшення нинішніх інтервалів без електрики у побутових споживачів на годину.

Як передає Укрінформ, про це він сказав у ефірі Українського радіо.

"Я б не сказав, що ця зима буде найважчою з усіх, за всю історію. Нас постійно чомусь лякають найважчими зимами. Вона буде такою, як важка зима 2022-2023 років. Тому що доти, доки триватиме війна, у нас будуть важкі зими, які є набагато важчими, ніж у мирний час. Графіки стабілізаційних вимкнень будуть з нами щонайменше до завершення війни", - зазначив експерт.

На його думку, найгірше, що може статися – це можуть збільшитися інтервали, коли не буде електричної енергії у побутових споживачів, наприклад, з 3 до 4 годин чи з 4 до 5 годин.

"Тому, що коли йдеться про забезпечення критичної інфраструктури, захищених споживачів, оборонно-промислового комплексу, то тут в енергетиків достатньо всіх ресурсів, резервів, щоб надійно забезпечити їх електричною енергією. Тому можна казати про те, що і опалювальний сезон, і далі – це буде достатньо складним періодом, але це не катастрофа, не апокаліпсис, не блекаут", - наголосив Рябцев.

Читайте також: На тривалість відключень світла останніми днями вплинули одразу чотири фактори - Укренерго

Він підкреслив, що попри будь-які намагання Росії порушити надійну роботу об'єднаної енергетичної системи України, це не вдасться точно. "Далі буде краще, тому що після перемоги, безумовно, Україна матиме набагато кращу енергетику, ніж до війни", - сказав експерт.

Як повідомляв Укрінформ, усі обленерго у вівторок, 2 липня, з 00:00 до 24:00 застосовуватимуть графіки погодинних відключень електроенергії для трьох черг одночасно.