Суд призначив до розгляду справу про збитки Укрспецекспорту, де фігурує син Гладковського

Вищий антикорупційний суд призначив до розгляду по суті справу щодо завдання ДК «Укрспецекспорт» майже 13 млн грн збитків.

Як передає Укрінформ, про це Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила у Фейсбуці.

«За результатами підготовчого розгляду колегія суддів ВАКС призначила до розгляду по суті справу стосовно колишнього генерального директора ДК «Укрспецекспорт» та особи, близький родич якої обіймав посаду в Раді національної безпеки і оборони України, злочинні дії яких завдали ДК «Укрспецекспорт» (що входить до сфери управління державного концерну «Укроборонпром») збитків на майже 13 млн грн», - ідеться у повідомленні.

Засідання з розгляду по суті призначено на 8 липня.

Читайте також: ВАКС заарештував організатора схеми привласнення коштів Укрзалізниці в сумі ₴17 мільйонів

Як встановило слідство, колишній гендиректор Укрспецекспорту вступив у змову із близьким родичем на той час першого заступника секретаря РНБО України з метою надання останньому неправомірної вигоди за рахунок коштів ДК «Укрспецекспорт», шляхом укладення договору про поставку обладнання.

Упродовж серпня 2016 року – лютого 2017 року вказані особи забезпечили укладення та виконання необхідних договорів між Укрспецекспортом та підконтрольним близькому родичу товариством про закупівлю висотомірів для авіаційної техніки на загальну суму 14 377 249,99 грн. При цьому різниця між ринковою вартістю товарів та ціною договору склала 12 947 075,99 грн.

Ці дії призвели до того, що Укрспецекспорту завдані збитки у розмірі 12 947 075,99 грн. Своєю чергою близький родич колишнього посадовця РНБО України збагатився на цьому на понад 170 тис. доларів – саме стільки він отримав за виконання згаданого контракту.

Особи дотримувались конспірації та вживали усіх заходів для приховання власної участі у схемі.

Читайте також: «Справа Балоги»: суд відпустив під заставу фігуранта, який оцінював землю

Розкриття злочинів відбулось завдяки міжнародно-правовій допомозі від компетентних органів Об’єднаних Арабських Еміратів та Особливого адміністративного району Китайської Народної Республіки Гонконг, інформація від яких підтвердила реальну вартість поставлених товарів, а також роль та участь відповідних іноземних компаній та їх посадових осіб.

Дії колишнього генерального директора Укрспецекспорту кваліфіковані за ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України. Дії іншої особи кваліфіковані за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 364 та ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 209 КК України.

Оскільки особи перебувають у розшуку щодо них здійснювалось спеціальне досудове розслідування (in absentia).

Як повідомляв Укрінформ, 4 червня Національне антикорупційне бюро і САП скерували до суду справу щодо завдання ДК «Укрспецекспорт» 13 млн грн збитків.

У лютому 2019 року журналісти Bihus.info опублікували розслідування щодо розкрадань в оборонному комплексі. Журналісти стверджували, що ніби до цих схем причетний син колишнього заступника секретаря РНБО Олега Гадковського - Ігор Гладковський.

У жовтні 2023 року Національне антикорупційне бюро України повідомило про підозру гендиректору одного з підприємств концерну "Укроборонпром" та близькому родичу колишнього першого заступника секретаря РНБО, злочинні дії яких, за інформацією слідства, завдали майже 13 млн грн збитків.

У грудні Вищий антикорупційний суд надав дозвіл на здійснення спецрозслідування стосовно ексдиректора одного з підприємств Укроборонпрому та близького родича колишнього першого заступника секретаря РНБО.

У лютому 2024 року розслідування завершили.

Син експершого заступника секретаря РНБО України є учасником ще одного кримінального провадження щодо одержання 950 тис. грн неправомірної вигоди за вплив на ухвалення рішення керівником Укрспецекспорту. Ця справа слухається у суді.

Фото ілюстративне