Дефолту не буде, навіть якщо не вдасться домовитися з приватними кредиторами - Южаніна

Дефолту не буде, навіть якщо Україна не зможе домовитися з приватними кредиторами, які вимагають повернення тіла кредиту.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі Українського радіо заявила членкиня Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, членкиня фракції партії "Європейська Солідарність" Ніна Южаніна.

"Приватні кредитори, по яким настає строк виплати за облігаціями, вимагають повернення тіла кредиту – 20 млрд доларів (13,5 млрд доларів відсотків і тіла кредиту з них, в тому числі у 2024 році – 4,5 млрд доларів – ред.). Наша переговорна група намагалася зменшити заборгованість тіла кредиту на 60%, але кредитори з цим не погодилися. У меморандумі з МВФ вказано, що до кінця серпня 2024 вони планують досягти домовленості з комерційними кредиторами", - розповіла вона.

Читайте також: Моніторинг виконання програми МВФ та допомоги ЄС

Водночас Южаніна висловила впевненість, що якийсь компроміс буде знайдено. "Можливо поки що сторони вичікують і хочуть виграти якнайкращі умови для себе. Але усім зрозуміло, що де-юре дефолту не буде", - вважає вона.

Народна депутатка відзначила, що дуже добре, що ми спромоглися виконати або перенести строки виконання певних зобов’язань, і те, що відбувався залік тих дій, які приймалися.

"Ми отримали 2,2 млрд, які були нам вкрай необхідні. Але про якусь стабільну ситуацію в економіці говорити зарано", - наголосила народна депутатка.

За її словами, на профільному комітеті Верховній Раді було рекомендовано прийняти за основу в цілому проєкт закону про підвищення ставок на пальне.

"Лейтмотивом всього засідання була думка, що нам необхідно збільшити власні надходження до державного бюджету. Вони рахують прямим підрахунком, що це 2,7 млрд додаткових надходжень щомісяця від підвищення акцизів", - сказала Южаніна й додала, що перша хвиля підвищень почнеться з 1 вересня цього року.

Читайте також: Міжнародні резерви України на початок липня становили $37,9 мільярда

На її переконання, якщо ми зараз не відпустимо бізнес працювати і не дамо можливості підготуватися і до осінньо-зимового періоду, тоді ні про які збільшення надходжень говорити не доведеться. "Буде збільшення тіні і значне зменшення надходжень. За підсумками 5 місяців торгівля і сфера послуг ідуть в мінус, тобто їх стає менше, ніж було раніше", - вважає депутатка.

Як повідомляв Укрінформ, до держбюджету України надійшов черговий транш кредиту від Міжнародного валютного фонду на 2,2 млрд дол.