НАЗК й АРМА посилили співпрацю із пошуку активів, прихованих за кордоном

Набув чинності спільний наказ АРМА та НАЗК № 267/198/24, що визначає порядок взаємодії між відомствами під час виявлення необґрунтованих активів суб'єктів декларування за кордоном.

Про це інформує пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції, передає Укрінформ.

«АРМА (Агентство з розшуку та менеджменту активів - ред.) як орган, що формує державну політику у сфері розшуку сумнівних активів, а також НАЗК як орган, що формує державну антикорупційну політику, мають зосередитися на спільному завданні - повернути в Україну усі активи, набуті недоброчесними службовцями та сховані за кордоном. Задля цього ми повинні використовувати усі наявні можливості та міжнародні зв'язки для ефективного пошуку та ідентифікації активів. Де б вони не знаходилися. Взаємодія з АРМА значно посилить можливості фахівців НАЗК, які здійснюють заходи фінансового контролю», - зазначив голова НАЗК Віктор Павлущик.

Також у НАЗК зазначають, що 8 серпня набув чинності спільний наказ АРМА та НАЗК від 15 липня 2024 року № 267/198/24, що визначає механізми та порядок взаємодії між двома відомствами під час виявлення необґрунтованих активів суб'єктів декларування за кордоном.

Читайте також: Із рахунків Богуслаєва державі передали ще ₴79,5 мільйона

Документ, зокрема, визначає процедуру виконання АРМА письмових запитів НАЗК щодо надання інформації, необхідної для виявлення майна, набутого службовцями з порушенням антикорупційного законодавства.

Згідно із повідомленням, наказ двох агентств є результатом домовленостей щодо розширення можливостей з розшуку активів, схованих за кордоном, які відбулися у травні цього року. Сторони акцентують на важливості налагодженої спільної роботи в цьому напрямку та її критичній важливості задля ефективної роботи усієї антикорупційної інфраструктури.

Голова АРМА Олена Дума зауважила, що новий формат взаємодії між відомствами є важливим кроком у посиленні боротьби з корупцією та незаконним збагаченням в Україні.

Читайте також: Мін'юст США намагається конфіскувати на користь України понад $200 мільйонів у «справі Лазаренка»

"Це не лише підвищує ефективність роботи антикорупційних органів, але й посилає чіткий сигнал недоброчесним посадовцям – приховати незаконно набуті активи стає все складніше, незалежно від того, де вони знаходяться", - зазначила вона.

Як повідомляв Укрінформ, НАЗК презентувало "Настільну книгу з розбудови доброчесної організації", що має стати інструментом для становлення етичного бізнес-середовища в Україні.