В Україні зросли заготівельні ціни на молоко

У серпні закупівельні ціни на молоко зросли порівняно з липнем; середньозважена ціна трьох ґатунків становила 14,25 грн/кг без ПДВ, що на 44 коп. більше, ніж місяць тому.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Асоціація виробників молока.

“На зростання цін на молоко-сировину вплинули скорочення надходжень молока-сировини на переробку з молочно-товарних ферм, різке падіння надою в господарствах населення внаслідок сильної спеки та енергетичної кризи в Україні”, – зазначив аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі.

Так, середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку станом на 7 серпня становила 14,62 грн/кг без ПДВ (на 50 коп. більше, ніж місяць тому). Діапазон цін на цей ґатунок в господарствах варіюється від 13,60 до 15,20 грн/кг без ПДВ.

Вищий ґатунок в середньому коштує 14,62 грн/кг без ПДВ (+50 коп.). Ціни на молоко вищого ґатунку коливаються від 13,60 до 15,20 грн/кг без ПДВ.

Середня ціна на молоко першого ґатунку становила 13,52 грн/кг без ПДВ (+32 коп. до ціни в першій половині липня). Мінімальна ціна в господарствах становила 12,65 грн/кг, а максимальна – 14,05 грн/кг.

Відповідно, середньозважена ціна трьох ґатунків становила 14,25 грн/кг без ПДВ, що на 44 коп. більше, ніж місяць тому.

Кухалейшвілі зауважує, що скорочення надходжень молока-сировини на переробку в період сильної спеки в липні, спричинило чергове підвищення закупівельних цін на початку серпня. Внаслідок ракетних ударів росіян в Україні тривали відключення електроенергії. Це стало причиною перебоїв у роботі систем вентиляції на молочно-товарних фермах і теплових ударів у корів, як наслідок - продуктивність скоротилась на 20-30%.

В асоціації зауважили, що зараз в Україні падає рентабельність виробництва сирів, молочної сироватки, вершкового масла, сирного продукту. Молокопереробні підприємства намагаються працювати на обороті з мінімальною рентабельністю.

За прогнозами АВМ, вже у другій половині серпня можливе підвищення цін на сире молоко. Перспективи зростання цін у вересні залежатимуть від попиту і купівельної активності споживачів на внутрішньому ринку. Дорожчання сировини та довгострокове збільшення витрат на енергоносії вірогідно впливатимуть на ціни на свіжі молочні продукти на внутрішньому ринку.

Однак, в асоціації допускають, що низька купівельна спроможність населення в умовах війни може стримувати зростання цін восени. Стабілізації закупівельних цін також можуть сприяти значні запаси сухого молока на складах в Україні.

Читайте також: Ціни на каву зросли до максимуму за п’ять тижнів - Bloomberg

Як повідомлялося, в Україні станом на початок серпня зросли роздрібні ціни на низку молочних продуктів, зокрема, на молоко, кефір, йогурти, вершкове масло та сири.