Україна обговорила з Домініканською Республікою та Суринамом посилення економічної співпраці

Домініканська Республіка має потенціал стати логістичним центром для українського експорту в регіоні Латинської Америки та Карибського басейну, із Суринамом Україна зацікавлена у посиленні торгівлі.

Про це йшлося під час зустрічі між віцепрезиденткою Домініканської Республіки Ракель Пенья та першою віцепрем’єр-міністеркою України – міністеркою економіки України Юлією Свириденко й заступником міністра економіки і торговим представником України Тарасом Качкою, повідомляє Укрінформ із посиланням на Мінекономіки.

«Нині Домініканська республіка є другою державою в регіоні за обсягами імпорту з України. За підсумками минулого року товарообіг між нашими країнами досяг 38,73 млн дол. США, що становить 54% показника 2022 року. Позитивне для України сальдо склало 21,07 млн дол. США. А за перші 6 місяців 2024 року експорт вже склав 32 млн дол. США. Основною статтею експорту залишаються напівфабрикати з нелегованої сталі. Та ми маємо потенціал для посилення двосторонньої торгівлі. Як зазначила віцепрезидентка Домініканської Республіки, ця країна може стати логістичним хабом для українського експорту в регіоні», - зазначила Свириденко.

Зазначається, що головним актуальним на найближчу перспективу напрямом співпраці України та Домініканської Республіки в економічній сфері є аграрна промисловість та продовольча сфера. Домініканська Республіка зацікавлена як у поставках українських продовольчих товарів, обладнання для харчової промисловості, так і передачі відповідних технологій виробництва.

Крім того, Україна та Домініканська Республіка планують налагодити співпрацю на рівні Торгово-промислових палат для проведення бізнес-форумів і розвитку B2B співробітництва.

«За останній рік наша співпраця із регіоном Латинської Америки системно поглиблюється. Це і гуманітарна допомога, підтримка українських вимушених мігрантів, підтримка України на міжнародній арені і поглиблення співпраці між бізнесами», - підсумувала Свириденко.

Посилення економічного співробітництва також стало темою обговорення Юлії Свириденко з президентом Суринаму Чандрікаперсад Сантохі.

Читайте також: Свириденко та Пріцкер обговорили посилення співпраці у сфері інвестицій

«Як Україна, так і Суринам зацікавлені у посиленні торгівлі між нашими країнами. Найбільш перспективні сектори — сільське господарство та видобування, зокрема видобуток нафти та газу. Вдячна президенту Суринаму за пропозицію до наших інвесторів розглянути конкретні інвестиційні проєкти», - зазначила Свириденко.

Сторони також домовилися про обмін досвідом у співпраці з Міжнародним валютним фондом, оскільки обидві країни активно працюють з цією організацією. Суринам готується до сьомого перегляду програми розширеного фінансування, тоді як Україна нещодавно завершила четвертий перегляд.

Крім економічних питань, обговорювалася подальша робота над Формулою миру Президента Володимира Зеленського.

"Ми високо цінуємо участь міністра закордонних справ Суринаму у Першому глобальному мирному саміті, а також рішення Сурінаму приєднатися до Спільного комюніке про рамки миру. Голос Суринаму та його активна роль у мирному процесі дуже важливі для нас. Ми запросили Суринам доєднатися до робочих груп над пунктами Формули миру, такими як продовольча безпека та ядерна безпека", — додала Свириденко.

Як повідомлялося, у травні МЗС презентувало першу в історії Комунікаційну стратегію Україна – держави Латинської Америки і Карибського басейну. Документ, строк дії якого охоплює трирічний період (2024-2026 роки), спрямований на поглиблення та розширення комунікаційних звʼязків України з державами регіону.

Фото: Мінекономіки