Укренерго придбало 500 МВт «швидких» резервів на п’ять років

Укренерго провело аукціон на придбання автоматичних резервів відновлення частоти (аРВЧ) терміном на 5 років, за результатами якого придбало 500 МВт резервів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба компанії у Фейсбуці.

Повідомляється, що за попередніми результатами, всі учасники аукціону – 35 компаній, які зробили 807 пропозицій – є переможцями.

"За попередніми результатами, в середньому було придбано 240 МВт резервів на послугу завантаження в кожній годині, що складає більше 41% від виставленої на аукціон потреби. Також закуплено в кожній годині, в середньому, близько 260 МВт послуг із завантаження та розвантаження (симетричний резерв) – 62% від потреби", - повідомляє Укренерго.

Зазначається, що ціни пропозицій завантаження коливалися в діапазоні від 484 до 971,15 грн за мегават, а на симетричний резерв – від 1049,40 до 1330,13 грн за мегават. Для порівняння, гранична ціна на послуги з придбання резервів складає 1339,82 грн/МВт.

Переможці аукціону з надання послуг аРВЧ матимуть фіксований у євро контракт з Укренерго на 5 років, з відтермінуванням початку надання послуги на один рік - тобто, вони повинні побудувати нові установки та пройти сертифікацію до жовтня 2025 року.

Читайте також: Рада спрямувала дохід Укренерго від продажу перетинів на погашення боргів

Допоміжні послуги з надання автоматичного резерву відновлення частоти – це послуги з готовності генеруючого обладнання постійно реагувати на зміну міждержавних перетоків між енергосистемами України та сусідніх держав. Цей резерв надається автоматично, а час повної активації не перевищує 15 хвилин.

"На попередньому аукціоні 15 серпня, ми придбали 100 МВт резервів підтримки частоти на п’ять років. Це означає, що через рік в системі з’явиться 600-650 МВт нових електроустановок. Для розуміння, така потужність дорівнює споживанню великого українського міста, в якому розташовано багато промисловості", - прокоментував результати аукціону голова правління Укренерго Володимир Кудрицький у Фейсбуці.

Він додав, що сумарна потреба в аРПЧ становить 1000 МВт. Оскільки Укренерго викупило не всю потребу, компанія буде готуватися до проведення ще одного спецаукціону з аРВЧ у жовтні.

Як повідомлялося, 15 серпня Укренерго провело перший довгостроковий аукціон із закупівлі допоміжних послуг на 5 років, на якому була викуплена вся потреба резервів підтримки частоти - 99 МВт.