Експертка розповіла, як посуха вплинула на урожай пізніх зернових

Посуха значно відчутніше вплине на врожайність пізніх зернових та олійних культур, насамперед кукурудзи, соняшнику та сої.

Про це зазначила старша аналітикиня інвестиційної компанії Dragon Capital Наталія Шпигоцька під час конференції “Посуха та війна: яким буде врожай цьогоріч, і як це вплине на економіку”.

“Після трьох років сприятливих погодних умов у 2024 році Україна зіткнулася зі спекою та посухою. Окрім нових температурних рекордів, кількість опадів за 8 місяців 2024 року зменшилася на 6% порівняно з аналогічним періодом торік. Однак вплив посухи був нерівномірним, торкнувшись переважно східних і південних регіонів, що безумовно вплинуло на врожай як ранніх, так і пізніх зернових культур”, - сказала Шпигоцька.

За її даними, незначного зниження зазнав урожай ранніх зернових та олійних культур. Зокрема, урожай пшениці порівняно з минулим роком знизився до 22,9 млн т (-1%), ячменю - до 5,5 млн га (-7%), ріпаку - до 3,4 млн т (- 15%).

Читайте також: В Україні посіяли майже 640 тисяч гектарів озимих

Водночас значний вплив посухи припав саме на пізні культури. Станом на початок вересня 2024 року аграрії розпочали збирання пізніх культур, обмолотивши близько 20% сої, 15% соняшнику та менше 5% кукурудзи.

“За результатами раннього збирання поточна врожайність сої нижча приблизно на 25% порівняно з аналогічним показником на початку збиральної кампанії 2023 року – до 1,9 т/га. Поточна врожайність соняшнику знизилася на 18% до 1,8 т/га.

Урожайність пізніх культур може покращитися в ході збиральної кампанії в центральних і північних регіонах, але ймовірно залишиться нижчою за минулорічні показники”, - додала аналітикиня.

За попередніми прогнозами, загальний урожай зернових та олійних культур в Україні цього року знизиться на 10% порівняно з минулим, до 74 млн т.

Шпигоцька також спрогнозувала скорочення експорту агропродукції на 12-15% до 48-50 млн т у 2024-2025 маркетингову році.

У той же час перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький зазначив, що у вітчизняних експортерів є великий потенціал щодо експорту цукру, виробництво якого планується на рівні 1,9 млн т.

Як повідомлялося, українські аграрії станом на 6 вересня 2024 року зібрали 35,1 млн тонн нового врожаю. Загалом зібрано 29,1 млн т зернових та 5,8 млн т олійних.

Україна з початку 2024/2025 маркетингового року (МР) станом на 9 вересня експортувала 7,6 млн тонн зернових та зернобобових культур.