Будівництво Росією АЕС у Туреччині затримується через відмову Siemens постачати обладнання

Будівництво Росією атомної електростанції “Аккую” в Туреччині затримується через непостачання німецькою компанією Siemens обладнання. “Росатом” замовив відповідне обладнання в Китаї, щоб продовжити будівництво.

Про це повідомив міністр енергетики та природних ресурсів Туреччини Альпарслан Байрактар, передає Укрінформ з посиланням на міністерство енергетики та природних ресурсів Туреччини.

“Будівництво першого реактора завершено на понад 90 відсотків. Але у нас є труднощі. Сповільнюється будівництво через підхід Siemens щодо обладнання та частин, які використовуються на розподільному пристрої для передачі електроенергії. Компанія обов'язково повинна заплатити ціну за це. Відповідне обладнання російська компанія замовила в Китаї”, - сказав міністр.

Як повідомляє видання Bloomberg, щодо затримки постачання обладнання для АЕС “Аккую” німецькою компанією Siemens президент Туреччини звертався до канцлера Німеччини, але питання не було вирішене.

“Затримка залишилася невирішеною, що спонукало до необхідності шукати альтернативи, щоб продовжити будівництво АЕС “Аккую” за графіком”, - зазначає видання.

Читайте також: У Туреччині затримали пов’язаного з ІДІЛ росіянина, який працював на АЕС «Аккую»

На запит Bloomberg національне енергетичне управління Китаю і російська компанія “Росатом” відмовилися від коментарів. Представник Siemens заявив, що компанія дотримується законів про експортний контроль.

Росія будує для Туреччини АЕС в Мерсіні, на півдні країни. Домовленість про будівництво АЕС “Аккую” досягнуто у 2010 році, воно стартувало 2018 року. Проєкт реалізує російський "Росатом". Запланована загальна потужність станції, яка матиме чотири реактори, 4800 МВт.

Як повідомляв Укрінформ, на початку року президент Туреччини заявив про те, що всі реактори АЕС «Аккую», яку будує «Росатом», будуть введені в експлуатацію до 2028 року. Окрім того, Туреччина обговорює з Росією побудову ще однієї АЕС.

Фото: GettyImagеs