У Раді прогнозують цьогорічне скорочення витрат бюджету більш як на ₴137 мільярдів

Голова бюджетного комітету ВР Роксолана Підласа пропонує скоротити видатки держбюджету на ₴628 мільйонів та спрямувати ці кошти на лікування поранених військових; загальне скорочення витрат бюджету-2024 перевищить ₴137 мільярдів.

Про це народна депутатка повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Подала поправку про додаткове скорочення видатків на ₴628 мільйонів у змінах до бюджету 2024 року. Проситиму комітет сьогодні її підтримати і спрямувати ці кошти на лікування поранених військовослужбовців», - написала Підласа.

За її словами, загальне скорочення витрат у бюджеті 2024 року становитиме понад ₴137 мільярдів (із них понад ₴115 мільярдів - це скорочення на обслуговуванні і погашенні держборгу).

"Фактично із 2022 року у нас два бюджети: військовий, який ми покриваємо внутрішніми ресурсами, і невійськовий - дефіцитний, який покривають міжнародні партнери", - пояснила Підласа.

Вона наголосила, що кошти міжнародних партнерів не змішуються із внутрішніми ресурсами і не можуть бути непомітно використані на військові видатки.

"Ця валюта продається Казначейством під конкретну обов'язково невійськову проплату", - зазначила депутатка.

Читайте також: Рада у першому читанні схвалила збільшення видатків на оборону на ₴500 мільярдів

Підласа також пояснила, що у 2024 році частина соціальних видатків загального фонду держбюджету покриватиметься внутрішніми ресурсами через нестачу іноземного фінансування. Тому, за її словами, саме в цій ситуації в цьому законопроекті 11417 (який доповнює чинний бюджет 2024 року) перекидки з «невійськових» видатків мають сенс.

"Базове правило залишається незмінним: наші гроші - на війну, міжнародні гроші - на соціалку і гуманітарні видатки. Видатки на оборону не можуть перевищувати наявний власний ресурс", - підсумувала Підласа.

Як повідомлялося, у липні Верховна Рада зареєструвала урядовий законопроєкт №11416 про внесення змін до Податкового кодексу, яким пропонується підвищити низку податків та зборів.