Відновлення тунелю між «Деміївською» та «Либідською»: підрядник заощадив Києву ₴62 мільйони

ТОВ «Група компаній «Автострада» виконала весь комплекс ремонтних робіт на ділянці між станціями метро «Деміївська» та «Либідська» за 383 млн грн.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба компанії, передає Укрінформ.

«Завдяки оптимізації проєктних рішень та раціональним технологіям, «Автострада» заощадила Києву 62 млн грн, виконавши роботи на 20% дешевше початкової вартості проєкту - 445,49 млн грн. Кошторисна вартість усього комплексу робіт становила 383 млн грн», - йдеться в повідомленні.

За інформацією компанії, фактична вартість робіт становила 353 млн грн, ще 20 млн грн пішло на утримання замовника, 10 млн грн - на компенсацію власникам МАФів на ділянці будівництва, які довелося демонтувати.

Як зазначили будівельники, упродовж 9 місяців на місці аварійної ділянки було збудовано новий монолітний тунель, підсилено тунельну оправу існуючого, укладено нові рейкові колії, відновлено інженерні мережі.

Над проєктом відновлення тунелю працювало три групи інженерів власного проєктного інституту компанії. Зокрема, для розв'язання проблеми підтоплення перегінного тунелю була розроблена система водозниження та виконане хімічне закріплення ґрунтів. Щоб мінімізувати ризики підтоплень у майбутньому, при будівництві нового тунелю було використано спеціальну гідроізоляційну систему з ПВХ-мембрани. У разі пошкодження таку гідроізоляцію можна буде легко відновити навіть після вводу об'єкта в експлуатацію.

Частини існуючого тунелю, які прилягають до відновленого зі сторони станцій «Либідська» та «Деміївська», укріпили залізобетонною «сорочкою» методом сухого та мокрого торкретування.

«Загалом спорудження цього тунелю включило в себе практично всі методи будівництва метрополітену, крім тунелепрохідного комплексу. В Україні такого роду об’єкт реалізовано вперше», - зауважили в «Автостраді».

Читайте також: Активна фаза будівництва метро на Виноградар має розпочатися у жовтні - КМДА

Як повідомлялося, 12 вересня у Києві відновили повноцінний рух поїздів між станціями метрополітену «Героїв Дніпра» і «Теремки». 8 грудня 2023 року столична влада оголосила про припинення руху поїздів на відрізку між станціями «Либідська» і «Деміївська» Оболонсько-Теремківської лінії метро у зв'язку із підтопленням тунелю на вказаній ділянці.