Банк Росії вдруге за рік підвищив ключову ставку

Російський центробанк через значний інфляційний тиск підвищив ключову ставку – з 18 до 19% річних. Зазначається, що це вже друге підвищення за останні місяці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на сайт Центробанку РФ.

«Поточний інфляційний тиск залишається високим. Річна інфляція за підсумками 2024 року, ймовірно, перевищить липневий прогнозний діапазон 6,5-7,0%», - йдеться у повідомленні Ради директорів Центробанку.

Там також зазначається, що "потрібне додаткове посилення грошово-кредитної політики, щоб знизити інфляційні очікування".

Ключова (базова) відсоткова ставка - це мінімальний відсоток, під який Банк Росії видає кредити комерційним банкам. Відповідно підвищення ключової ставки призводить до подорожчання кредитів. Високі ставки за кредитами уповільнюють зростання економіки та купівельної спроможності, як наслідок, має знижуватись інфляція.

Радіо Свобода зазначає, що ставка в 19% близька до рекордних 20% - така ставка була в перші місяці після початку російського широкомасштабного вторгнення в Україну. Потім вона почала знижуватися, проте на тлі зростання інфляції знову почала зростати.

Читайте також: Російська економіка не витримає переходу на мирні рейки - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, минулого разу Центральний банк РФ підвищив ключову ставку у липні, на той час - вперше за сім місяців, з 16 до 18%. Це було зроблено також через значне посилення інфляційного тиску.