АрселорМіттал Кривий Ріг скоротить виробництво

ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» через зміну кон’юнктури на світових ринках, зменшення внутрішнього ринку та зростання цін на електроенергію планує скоротити виробництво у жовтні - грудні 2024 року.

Про це повідомив генеральний директор АМКР Мауро Лонгобардо, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу компанії.

«У другій половині 2024 року наше підприємство зіштовхнулося зі значними викликами, що змушують нас знизити виробництво та уповільнити прогнозоване зростання. Серед основних зовнішніх чинників – зниження споживання залізної руди Китаєм, що спровокувало падіння світових цін на неї та обмежило обсяги наших продажів», - йдеться у повідомленні.

Стагнація ринків сталі в Європі, спричинена геополітичною невизначеністю в регіоні, високою інфляцією, сповільненням діяльності будівельних компаній, підвищенням цін на енергоносії та сировину стала ще одним чинником, який вплинув на роботу комбінату. Водночас також зменшився і обсяг внутрішнього ринку, який наразі становить 60% довоєнного.

Також причиною зменшення виробництва стали логістичні обмеження та значне значне зростання цін на електроенергію в Україні.

Перешкоджають повноцінному відновленню виробництва і часті відключення та перебої з постачанням електроенергії. Загалом цього року підприємство пережило вже сім блекаутів.

З огляду на все це АМКР у IV кварталі планує скоригувати рівень виробництва. Зокрема, у жовтні-грудні запланована робота лише однієї доменної печі – ДП-8. У роботі в цей час повинні бути від 2 до 3 агломашин, залежно від потреби.

Також прогнозується, що коксохімічне виробництво працюватиме під потреби металургійного виробництва. Конверторний цех і МБЛЗ будуть зупинені на 45 днів. У другій половині грудня в роботі повинні бути 1 конвертер і МБЛЗ-1. У новий рік комбінат планує зайти з однією доменною піччю, одним конвертером і МБЛЗ-1.

Читайте також: На Закарпаття релокувалася група з 11 металообробних компаній

Час просто буде використаний для капітального ремонту та модернізації обладнання.

Лонгобардо підкреслив, що зміна планів виробництва не потягне за собою скорочень персоналу, який буде задіяний у ремонтних роботах, охороні та благоустрої території.

Як повідомлялося, у січні-серпні 2024 року українські металургійні підприємства виробили 5,27 млн т сталі, що на 30,8% більше показника за аналогічний період минулого року.