В Україні оголосили підозру капітану судна, яке незаконно вивозило агропродукцію через Крим

Правоохоронці повідомили про підозру капітану іноземного морського судна USKO MFU, який вивозив агропродукцію через закриті морські порти окупованого Криму.

Про це у Телеграмі поінформувала пресслужба Офісу генпрокурора, передає Укрінформ.

«За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя заочно повідомлено про підозру капітану іноземного морського судна USKO MFU, який здійснював вивезення агропродукції через закриті морські порти окупованого півострова. Підозрюваному інкриміновано порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї (ч. 2 ст. 332-1 ККУ)», - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, у жовтні 2023 року іноземець, керуючи судном USKO MFU під прапором Камеруну, у порушення законодавства України і норм міжнародного морського права здійснив незаконний захід до закритого Україною Севастопольського морського торговельного порту, де судно було завантажено понад 3 тисячами тонн агропродукції, призначеної для турецької компанії.

У ОГП поінформували, що у листопаді 2023 року фігурант здійснив незаконний вихід судна USKO MFU з порту Севастополя.

Зазначається, що з метою приховування своєї протиправної діяльності капітан періодично вимикав автоматичну ідентифікаційну систему «AIS», що є порушенням безпеки мореплавства, та вносив до неї фіктивні відомості щодо курсу слідування судна.

«У липні 2024 року за процесуального керівництва прокуратури автономії судно USKO MFU було затримано в акваторії порту Рені Одеської області. На підставі ухвали суду на нього накладено арешт та передано в управління АРМА», - вказали у пресслужбі.

Читайте також: Іноземне судно, яке затримали за співпрацю з окупантами, перебуває в українському порту - ВМС

У прокуратурі нагадали, що іншому капітану цього судна, який у червні 2024 року керував ним під час незаконних заходу та виходу з порту Севастополя, вже раніше було повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 332-1 ККУ (у липні 2024 року).

Як повідомлялося, за клопотанням прокуратури АРК та міста Севастополя накладено арешт на іноземне судно, яке незаконно вивозило агропродукцію через тимчасово окупований півострів.

Фото: Офіс Генерального прокурора