За пів року фінкомпанії отримали ₴5,8 мільярда прибутку - Нацбанк

За підсумками першого півріччя 2024 року фінансові компанії отримали 5,8 млрд грн прибутку.

Про це йдеться в щоквартальному Огляді небанківського фінансового сектору, повідомляє Укрінформ із посиланням на Національний банк України.

"За підсумками першого півріччя 2024 року фінансові компанії отримали 5,8 млрд грн прибутку, майже половину з якого заробила державна компанія "Укрфінжитло" - оператор програми "єОселя", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у другому кварталі, незважаючи на зниження обсягу активів небанківського фінсектору на 12,3%, спостерігалося зростання обсягів усіх видів послуг. Зокрема, обсяг нових кредитів домогосподарствам збільшився на 5,3%, хоча й залишається нижчим за довоєнний рівень. Водночас продовжилося скорочення обсягів нового кредитування бізнесу.

Читайте також: Банкам і ломбардам заборонили приймати в заставу товари подвійного використання

За даними НБУ, у квітні - червні обсяги операцій лізингу зросли майже на третину, а факторингових операцій – на 22,7%. Крім того, вперше з початку повномасштабного вторгнення РФ істотно зросли обсяги операцій із надання гарантій.

Щодо ломбардів, то у другому кварталі їхня діяльність дещо пожвавилася.

«Обсяги активів та нових кредитів зросли, доходи від надання фінпослуг збільшилися, відтак сегмент отримав прибуток», - підсумували у регуляторі.

Як повідомлялося, в Україні кількість учасників небанківського фінансового ринку у липні 2024 року зменшилась до 963, з'явився один новий учасник, 28 - залишили ринок.