Український ринок електроенергії не стимулює інвестиції у генерацію - експерт

Ексклюзив

Через цінові обмеження та адміністративні втручання український ринок електроенергії не стимулює інвестиції у розвиток будь-якої генерації.

Таку думку висловив директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко у коментарі для публікації Укрінформу.

"Модель нашого ринку електроенергії не стимулює інвестицій в розподільну генерацію (та й у будь-яку генерацію взагалі), а без інвестицій жоден держбюджет не впорається з таким навантаженням, а наш і поготів. Модель обмежена різними прайс-кепами (цінове обмеження – гранично максимальна та мінімальна ціна електричної енергії, яку встановлює НКРЕКП на ринку для бізнесу - ред.), адміністративними втручаннями. І в результаті впродовж останніх 5 років генерує не стільки інвестиції, скільки борги", - сказав експерт.

За його словами, без змін у функціонуванні ринку Україна не зможе повною мірою скористатися можливостями для імпорту електроенергії з Європи, розвивати децентралізовану генерацію, збільшувати газовидобуток. Виходом із ситуації Омельченко називає забезпечення сумісності енергоринків України та ЄС - так званий market coupling.

"Невигідно купувати-продавати електроенергію, якщо вона дешевша, ніж в ЄС, де немає нищівних ударів і дефіциту не існує. Без market coupling (гармонізовані правила розрахунку пропускної спроможності, ведення режиму перевантаження й торгівлі електроенергією, що діють в ЄС із 2015 року – ред.) я не бачу швидкого ефективного будівництва децентралізованої генерації у потрібних нам обсягах", - наголосив Омельченко.

Читайте також: Відновлення енергетики: Шмигаль назвав три напрямки, над якими працює влада

Як повідомлялося, за даними розрахунками НЕК "Укренерго", для побудови стійкої до можливих атак енергосистеми Україна у найближчі роки має збудувати понад 12 ГВт потужностей, для чого треба 12-13 млрд євро.

Фото: ANASTASiiA Sirotkina/uacrisis.org