Українська земля може здорожчати на 20% - міністр агрополітики

Міністр аграрної політики та продовольства Віталій Коваль спрогнозував підвищення вартості землі приблизно на 20% вже у наступні кілька років.

Як повідомляє Укрінформ, про це Коваль сказав інтерв’ю Forbes.

“Земля поступово набирає в ціні. Якщо в 2021-му середня вартість була близько 39 000 грн/га, то зараз – 46 000 грн/га. Ціна в гривнях буде поступово збільшуватись. У наступні кілька років може зрости приблизно на 20%”, - сказав Коваль.

За його словами, ринок землі поступово стає комерційним. За 2021 рік понад 74 тис. земельних ділянок (більш як 178 тис. га) отримали нового власника, а вже цього року відчужено понад 194 тис. ділянок, що становить майже 400 тис. га. Такі показники свідчать про дієвість земельної реформи.

Читайте також: «Земельний банк» дозволить вивести з тіні сотні тисяч гектарів держугідь - Фонд держмайна

Міністр нагадав про програму «Земельний банк», за якою можна орендувати сільгоспземлі різної площі, починаючи від 2 га. Найбільша ділянка розташована в Кіровоградській області і становить 3969 га.

Як повідомлялось, із 1 жовтня стартують перші онлайн-аукціони у межах проєкту "Земельний банк", які відкривають можливість прозорої оренди державних земель.

Фото: Віталій Коваль, Фейсбук