Литва денонсувала три економічні угоди з Росією та Білоруссю

Парламент Литви у вівторок, 1 жовтня, проголосував за денонсацію трьох міжнародних угод з Росією та Білоруссю, які стосуються економічного співробітництва.

Про це повідомляє Lrt, передає Укрінформ.

Депутати денонсували договори Литви з Білоруссю та Росією про заохочення та захист інвестицій, а також договір з Росією про уникнення подвійного оподаткування доходів і капіталу та запобігання фіскальним порушенням. Всі три документи були підписані в 1999 році.

«Реальність така, що ми маємо сусіда (РБ – ред.), який своєю співпрацею з Росією становить загрозу не лише національній безпеці Литви, але й усієї Європи. Тому не може бути ніякої економічної або будь-якої іншої співпраці, яка підтримує цей режим», - заявив депутат Вілюс Семешка з консервативного Союзу Вітчизни - Литовських християнських демократів (TS-LKD).

Депутат-консерватор Арвідас Анушаускас додав, що всі серйозні інвестори вийшли з Росії, і що Литва не може заохочувати нові інвестиції в нинішній ситуації.

Депутат Гедрюс Сурплюс з опозиційного Литовського союзу фермерів і зелених (LVŽS) заявив, що угоди з Росією «де-факто неефективні».

Міністерство закордонних справ заявило, що денонсація угод про сприяння інвестиціям не матиме негативних наслідків.

Читайте також: Україна планує розірвати ще низку угод із Росією та Білоруссю

Литва вже денонсувала угоду з Білоруссю про торговельно-економічне співробітництво. Парламент також денонсував угоду Литви з Білоруссю про принципи транскордонного співробітництва і договір про правову допомогу з Росією.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявив, що прикордонникам можуть бути надані повноваження збивати повітряні кулі (метеозонди) з контрабандою, що перетинають литовський кордон з Білорусі чи Росії. https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3911274-u-litvi-hocut-dozvoliti-zbivati-meteozondi-na-kordoni-z-rosieu-ta-bilorussu.html

Фото: LRT