Рада цього тижня розгляне законопроєкт про підвищення податків

Ексклюзив

Протягом тижня народні депутати розглянуть у другому читанні проєкт закону щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану.

Про це Укрінформу повідомило джерело у парламенті, передає Укрінформ.

Співрозмовник зауважив, що серед «гарячих тем» у порядку денному на цей тиждень законопроєкт №11416-д.

Зокрема, депутати пропонують збільшити ставку військового збору з 1,5% до 5% на доходи фізичних осіб, встановити її у розмірі 1% від доходу для платників єдиного податку ІІІ групи, для ФОПів І, ІІ та IV групи - 10% розміру мінімальної ЗП.

Цим же документом Кабінету міністрів доручається розробити законопроєкт про зарахування військового збору до спецфонду держбюджету.

Також запропоновано встановити ставку податку на прибуток для банків за 2024 рік у розмірі 50%, для небанківських фінансових установ (крім страховиків) - 25% з 1 січня 2025 року.

Крім того, законопроєкт пропонує збільшити рентні платежі за видобуток щебню.

Водночас доходи, отримані в межах програми «Зроблено в Україні», пропонується звільнити від оподаткування.

Читайте також: Більш ніж половина компаній не зможуть компенсувати працівникам збільшення військового збору

Як повідомлялося, Верховна Рада України з другої спроби підтримала в першому читанні законопроєкт №11416д про збільшення податків на 58 мільярдів гривень у цьому році та 137 млрд в наступному.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти законопроєкт №11416-д, який пропонує підвищити податки, у другому читанні. Низку змін пропонується запровадити вже з 1 жовтня.