На Полтавщині через посуху валовий збір сільгоспкультур очікують меншим, ніж торік

Ексклюзив

У Полтавській області внаслідок несприятливих погодних умов валовий збір сільськогосподарських культур очікується менше, ніж торік.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у пресслужбі Полтавської ОВА.

"У поточному році погодні умови були несприятливими для вегетації сільськогосподарських культур. Недостатнє зволоження повітря, ґрунту, відсутність дощів, підвищені, аномально спекотні температури, засухи та суховії призвели до посилення та поширення повітряно-ґрунтової посухи, що негативно позначилося на розвитку рослин", - йдеться у повідомленні.

За даними метеостанції "Полтава", бездощовий період в області триває з 6 липня, за липень-серпень випало 2,5 мм опадів. У липні температура повітря підвищувалася до 36-38°С, рослини потерпали від нестачі вологи, листя втрачало тургор, скручувалося. Відповідно, цьогоріч валовий збір сільськогосподарських культур очікується менше, ніж торік.

Валовий збір кукурудзи прогнозується на рівні 2,8 млн тонн, що на 907 тис. тонн менше, ніж торік (3,7 млн тонн). Валовий збір сої очікується на рівні 485,5 тис. тонн, що на 77,4 тис. тонн менше, ніж минулого року (562,9 тис. тонн). Валовий збір соняшнику очікується близько 1 млн тонн, що на рівні минулого року. Валовий збір цукрових буряків очікується на рівні 1,2 млн тонн, що на 263 тис. тонн менше, ніж минулого року (1,5 млн тонн).

Читайте також: На Вінниччині врожайність цукрових буряків на 12% нижча, ніж торік

Як повідомляв Укрінформ, цьогоріч на Полтавщині знизилася врожайність цукрових буряків, сої та кукурудзи у порівнянні з 2023 роком.