Швеція допоможе Україні у реформуванні системи управління відходами

Уряд Швеції запустив новий проєкт технічної допомоги Україні «Посилення управління побутовими відходами на 2024-2027 роки», який допоможе реформувати галузь за європейськими стандартами.

Про це повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, передає Укрінформ.

За інформацією міністерства, «Посилення управління побутовими відходами в Україні на 2024-2027 роки» – багаторічна комплексна програма міжнародної технічної допомоги, яку імплементуватимуть Асоціація управління відходами Швеції Avfall Swerige та об’єднання шведських муніципалітетів Salar International.

Програма створена урядом Швеції як результат домовленостей, досягнутих під час робочого візиту Президента України Володимира Зеленського до Швеції два роки тому. Шведські експерти проаналізували ситуацію з відходами в Україні та визначили напрями співпраці. У липні поточного року програму схвалило Шведське агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку SIDA.

Вона складатиметься з десяти компонентів, які реалізовуватимуться на національному та регіональному рівнях. Серед них, наприклад, запровадження нових підходів до тарифоутворення у сфері, а також впровадження в Україні принципу “забруднювач платить”, планування управління відходами за європейськими стандартами, яке включатиме допомогу регіонам у розробці регіональних та місцевих планів, організація допомоги у вигляді певного обладнання від шведських муніципалітетів українським із можливістю залучення й інших європейських країн тощо.

За програмою також планується реалізувати чотири пілотні проєкти на місцях за кластерним принципом, налагодити діалог та обмін досвідом між українськими та шведськими муніципалітетами та підготувати відповідні інвестиційні кейси.

Читайте також: На Тернопільщині від місцевої влади вимагають відшкодувати200 тисяч через стихійні звалища

Як повідомлялося, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів розробило правила технічної експлуатації сміттєспалювальних установок, які будуть обов’язковими при їх проєктуванні, будівництві та використанні.

Фото: ua.news