Суд визнав правомірним виведення Автокразбанку з ринку

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду 2 жовтня 2024 року визнав правомірним рішення Національного банку України про виведення з ринку ПАТ «Автокразбанк».

Про це повідомляє Національний банк України, передає Укрінформ.

Зазначається, що суд відхилив касаційну скаргу акціонера банку Сергія Пахальчука та залишив у силі рішення судів попередніх інстанцій.

Верховний суд підтвердив, що НБУ мав право віднести Автокразбанк до категорії неплатоспроможних у будь-який час до закінчення 180-денного строку, встановленого для проблемних банків у разі існування загрози безпеці та фінансовій стабільності банківської системи.

«Після віднесення Автокразбанку до категорії проблемних у поданих банком до Національного банку програмах фінансового оздоровлення та капіталізації не передбачалось ефективних та своєчасних заходів, достатніх для відновлення його фінансового стану, ліквідності та платоспроможності. Це стало підставою для визнання банку неплатоспроможним», - нагадав начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Національного банку України Віктор Григорчук.

Читайте також: Ексдепутата засудили до 15 років ув’язнення за організацію вбивства конкурента

Як повідомлялося, Національний банк України ухвалив рішення про віднесення ПАТ «Автокразбанк» до категорії неплатоспроможних 30 травня 2014 року.

Сергій Пахальчук у 2021 році звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати протиправним та скасувати постанову НБУ.

Донецький окружний адміністративний суд 13 грудня 2023 року відмовив у задоволенні цього позову. Аналогічне рішення виніс Перший апеляційний адміністративний суд 29 лютого 2024 року.