Нафта дешевшає у п'ятницю, але є тижневе зростання

Ціни на нафту знизилися у п’ятницю, 11 жовтня, після ралі попереднього дня. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє enkorr із посиланням на Reuters.

Ф'ючерси на нафту марки Brent впали на 29 центів, або 0,4%, до $79,11 за барель. Ф'ючерси на американську нафту West Texas Intermediate впали на 21 цент, або 0,3%, до $75,64 за барель.

Протягом тижня обидва контрольні показники мали приріст на 1-2%.

«Ціни на нафту продовжують зростати щотижня, а геополітичні ризики сприяють відскоку», — сказав ринковий стратег IG Єп Джун Ронг, додавши, що застереження щодо високих запасів нафти і, можливо, більш поступового послаблення ставки ФРС США призупинили нещодавнє зростання.

У Сполучених Штатах ураган «Мілтон» пройшов руйнівний шлях через Флориду, загинули щонайменше 10 осіб і мільйони залишилися без світла. Руйнування може зменшити споживання палива в деяких районах найбільшого у світі виробника й споживача нафти.

«Інвестори оцінюють, як збиток від урагану може вплинути на економіку США й попит на паливо», - сказав президент NS Trading, підрозділу Nissan Securities, Хіроюкі Кікукава.

"Ціни на нафту, ймовірно, коливатимуться навколо поточних 200-денних середніх рівнів, і головне занепокоєння полягає в тому, чи Ізраїль помститься іранським нафтовим об’єктам", - додав він.

Середня 200-денна ціна на Brent становить $81,68 за барель, а WTI - $77,36.

Порівняльні показники нафти підскочили цього місяця після того, як 1 жовтня Іран запустив понад 180 ракет на Ізраїль, що підвищило перспективу помсти, зокрема й обстрілу іранських нафтових об’єктів. Ізраїль ще не відповів, і контрольні показники сирої нафти знизилися й залишалися відносно незмінними протягом тижня. Однак міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що будь-який удар по Ірану буде «летальним, точним і несподіваним».

Читайте також: Підсанкційні танкери продовжують перевозити російську нафту - Bloomberg

Країни Перської затоки тим часом тиснуть на Вашингтон, щоб зупинити Ізраїль від нападу на нафтові об’єкти Ірану, через побоювання, що їхні власні нафтові об’єкти можуть потрапити під обстріл з боку Тегерана в разі ескалації конфлікту, повідомили Reuters три джерела у Перській затоці.

Що стосується пропозиції, Національна нафтова корпорація Лівії (NOC) заявила в четвер, що відновила видобуток, близький до рівня до кризи з центральним банком країни, досягнувши 1,22 млн барелів на день.