Це крок до сценарію Фукусіми: Галущенко розповів МЕА про небезпеку російських ударів по енергетиці

Міністр енергетики Герман Галущенко і виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол на зустрічі в Парижі обговорили небезпеку для всього світу російських ударів по енергетиці України.

Про це повідомило Міністерство енергетики України, передає Укрінформ.

Сторони зазначили, що це забезпечить українській енергосистемі додаткову надійність, що особливо необхідно для проходження складного зимового періоду 2024/2025 років.

Йшлося, зокрема, про виклики, які російські прицільні атаки на об’єкти української енергетичної інфраструктури створюють для світової ядерної безпеки, а також напрями допомоги українському енергосектору для відновлення.

Галущенко наголосив, що енергетика залишається ключовою ціллю ворога і росіяни не шкодують мільярдів на найсучасніше озброєння, зокрема балістичні ракети, аби завдати максимальної шкоди українській енергетичній інфраструктурі.

"Намагаючись уразити якнайбільше енергооб’єктів, вони зовсім не думають про ризики, які створюють. Вони не думають про ядерну безпеку, коли атакують підстанції, критично важливі для роботи атомних станцій, або запускають дрони й ракети над ядерними об’єктами. Росіяни наражають на небезпеку не тільки Україну, але і увесь світ, адже блекаут діючої атомної електростанції – це крок до сценарію Фукусіми", - наголосив він.

Міністр зауважив, що важливе значення для уникнення такого розвитку подій можуть мати моніторингові місії МАГАТЕ на українських підстанціях, які є критично важливими для роботи АЕС.

Він ознайомив Бірола з поточним станом української енергосистеми, успішним проведенням наймасштабнішої за всю історію України ремонтної кампанії на енергооб’єктах та заходами з підготовки до проходження осінньо-зимового періоду.

Також Галущенко подякував Біролу за професійний звіт "Енергетична безпека України та прийдешня зима", який підготували експерти агентства. Документ містить 10 основних заходів та рекомендації міжнародним партнерам щодо напрямків, які допоможуть зміцнити енергетичну безпеку країни та посилити стійкість енергетичної системи перед новими загрозами.

Читайте також: Україна працює з партнерами над збільшенням імпорту електроенергії до зими - депутатка

Крім того, міністр енергетики взяв участь у засіданні Ради керуючих МЕА. Він подякував країнам-учасницям Агентства за підтримку українського енергосектору, надане обладнання і внески до Фонду підтримки енергетики України, які дають змогу відновлювати енергооб’єкти і готуватися до зими.

Як повідомляв Укрінформ, Єврокомісія надає 3 мільйони євро для роботи моніторингових місій МАГАТЕ на атомних електростанціях України, які можуть бути використані, зокрема, і для місій на підстанціях, що є критичними для забезпечення роботи АЕС.