На Полтавщині завдяки створенню об'єднань водокористувачів подвоїли площі поливу

Ексклюзив

На Полтавщині завдяки створенню об'єднань водокористувачів вдвічі збільшили площі поливу, це дозволить підвищити обсяги виробництва органічної продукції на 20-35%.

Про це на запит кореспондента Укрінформу повідомили у Полтавській ОВА.

"В області триває процес створення об‘єднань водокористувачів. На території області вже створено шість об‘єднань водокористувачів. Це дозволить вдвічі збільшити площу поливу, підвищити обсяги виробництва органічної продукції на 20-35% залежно від культур, а також утричі зменшити вартість подачі води для зрошення", - йдеться у повідомленні.

У Полтавській області через зношеність меліоративної мережі у 2023 році з 50 тис. га зрошуваних земель поливали лише близько 7 тис. га. Шість об'єднань водокористувачів створили на Полтавщині за останні 1,5 року. Разом із Черкащиною та Одещиною Полтавщина належить до трійки лідерів за кількістю створених ОВК.

Читайте також: На Полтавщині аграрії отримали понад 3,4 мільярда кредитів на розвиток господарств

У 2024 році держава продовжила підтримку проведення робіт з реконструкції наявних або будівництво нових зрошувальних систем. У 2023 році сільськогосподарським товаровиробникам Полтавської області, які використовують меліоровані землі, виплатили 4 млн грн, що становить 45% загальної суми державної підтримки.

Цьогоріч також продовжується співпраця з Програмою USAID АГРО, один із напрямів якої передбачає підтримку зрошення. За сприяння програми об’єднання водокористувачів «Квітучі лани» проведо переоснащення насосної станції зрошувальної мережі на суму 18 млн грн. Ще три ОВК отримають підтримку для модернізації меліоративних систем.

Як повідомляв Укрінформ, Світовий банк та Мінагрополітики обговорили проєкти з розвитку меліорації в Україні.