Сибіга на оборонній виставці у Стамбулі закликав турецькі компанії інвестувати в український ОПК

Фото

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга у межах міжнародної виставки SAHA EXPO 2024, що відкрлась у Стамбулі, провів переговори з високопосадовцями уряду та ЗС Туреччини, керівниками оборонних компаній.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми вдячні турецьким партнерам за солідарність та допомогу. Потребуємо додаткової підтримки з боку всіх наших партнерів і союзників для подолання російської агресії, відновлення всеосяжного, справедливого та тривалого миру. Закликаю усіх вас звернути увагу на український ОПК. Ми маємо дійсно вагому перевагу - щоденне тестування нашої оборонної військової продукції на передовій”, - сказав Сибіга.

Він закликав турецькі компанії інвестувати в розвиток українського оборонно-промислового комплексу, який на сьогодні є одним з найбільш динамічних у світі.

“Ми зацікавлені в подальшій співпраці. Ми спільно зробимо все для посилення наших двосторонніх відносин та досягнення сталого миру для України”, - сказав глава МЗС.

Цьогоріч участь у виставці SAHA EXPO беруть понад 120 країн, загалом представлено більше 1,2 тисячі компаній.

“Минулого року обсяг експорту турецького оборонного та аерокосмічного сектору становив 5,5 мільярда доларів. На виставці SAHA EXPO ми підписуємо експортні угоди на рівні, близькому до нашого річного експорту", - сказав Халюк Байрактар - генеральний директор компанії Baykar, яка є співорганізатором виставки.

Читайте також: Сибіга відвідав кафедру україністики в Стамбульському університеті

За його словами, цього року на виставці SAHA EXPO передбачається 133 церемонії підписання угод на загальну суму 6,2 мільярда доларів, зокрема експортних контрактів на 4,6 млрд доларів, у тому числі й з українськими компаніями.

Байрактар вручив міністру закордонних справ України модель БпЛА-винищувача KIZILELMA з українським орнаментом. Цей новітній безпілотник, який має двигун українського виробництва, розробила та вже почала випробовувати компанія Baykar. Сибіга подякував турецькій стороні та особисто Халюку Байрактару за військову допомогу та підтримку України в протидії російській агресії.

Глава МЗС під час виставки провів переговори з турецькими міністрами, представниками ОПК Туреччини, керівниками провідних оборонних компаній. Він також оглянув український стенд та взяв участь у підписанні контрактів.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Андрій Сибіга 20 - 22 жовтня здійснює візит у Туреччину.

Фото: МЗС