Прем'єр Британії заявив про загрозу глобальній продовольчій безпеці через атаки РФ на українські порти

Прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер попередив про загрозу глобальній продовольчій безпеці з боку Росії у зв'язку з посиленням атак на українські порти у Чорному морі.

Про це йдеться у пресрелізі уряду, передає Укрінформ.

«Удари Росії по портах у Чорному морі підкреслюють, що Путін готовий ризикнути глобальною продовольчою безпекою, намагаючись змусити Україну підкоритися. Своїми діями він завдає шкоди мільйонам людей по всій Африці, Азії та на Близькому Сході, намагаючись здобути перемогу у своїй варварській війні», - заявив Стармер.

Він нагадав, що Кремль був змушений звернутися до Північної Кореї, щоб та надала війська для «підживлення її саморуйнівної воєнної машини, що є ганебним і відчайдушним вчинком».

«І тепер (РФ) посилює атаки на райони України, які підтримують Глобальний південь вкрай необхідним продовольством», - заявив глава британського уряду.

Читайте також: Штати в ООН: Путін свідомо загострює глобальний голод

Він також підкреслив, що незаконне вторгнення Росії в Україну було відвертою атакою на принципи Статуту ООН, «а те, як вона веде війну, демонструє відсутність поваги до людського життя чи наслідків її вторгнення для всього світу».

За даними британської розвідки, у період з 5 по 14 жовтня щонайменше чотири торгівельні судна у Чорному морі були уражені російськими снарядами.

Читайте також: Міноборони Британії: Є висока ймовірність перекидання військ КНДР в Росію і НАТО має протистояти цьому

Як повідомляв Укрінформ, увечері 7 жовтня війська РФ завдали удару балістичною ракетою по портовій інфраструктурі Одеси, внаслідок чого загинув громадянин України, п’ятеро іноземців зазнали поранень.

14 жовтня російські війська знову вдарили по Одесі балістичною ракетою. Унаслідок удару російських військ по Одеському порту пошкоджень зазнали два цивільні судна.

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга заявив, що від початку повномасштабного вторгнення внаслідок обстрілів армією РФ зазнали пошкоджень 23 цивільні судна.

Фото: Simon Dawson